Určite to všetci poznáte. Je leto, vonku teploty s dvojciferným číslom začínajúcim sa na trojke (v tom lepšom prípade) a vy by ste dali Nobelovu cenu tomu, komu napadlo montovať klimatizáciu do auta. No kým klimatizácia ochladí interiér autá, chvíľu to trvá. A tieto chvíle sú skutočne nepríjemné. Ako tento čas skrátiť na minimum? Máme pre vás lifehack!

Consumer Reports je americký magazín, ktorý zastrešuje nezisková organizácia Consumers Union. Consumer Reports sa zameriava na nezaujaté testovanie produktov, spotrebiteľsky orientovaný výskum, verejné vzdelávanie a v neposlednom rade aj právne zastupovanie zákazníkov. Na YouTube má štvrť milióna odberateľov, ktorým poskytla už nejeden lifehack. Nás ale zaujalo video, v ktorom radí motoristom, ako ochladiť interiér vozidla omnoho rýchlejšie. No v Európe by sa týmto radám pravdepodobne príliš nepotešili…

Pohodlie vodiča patrí medzi tie najdôležitejšie veci pri šoférovaní auta. Nesprávna teplota, či už je príliš vysoká alebo nízka, uberá na pozornosti a zbytočne tak zvyšuje riziko dopravnej nehody. Tento problém je pálčivý najmä v lete, kedy sú teploty z roka na rok vyššie. Najkritickejšie sú prvé minúty po nasadnutí do auta, ktoré sa celý deň pekne hrialo na slniečku. Americký Consumer Reports si pripravil niekoľko rád, ako tieto nepríjemné okamihy znížiť na minimum:

– Po nasadnutí do auta ihneď zapnite klimatizáciu a nestojte na mieste. Pri státí na nízkych otáčkach totiž klíma nefunguje tak dobre, ako keď je automobil v pohybe.

– Ak máte pasažierov aj na zadných sedadlách, vypnite vnútornú cirkuláciu vzduchu. Môže sa vám zdať, že sa vzduch vpredu ochladí rýchlejšie, no teplo sa zdržiava v zadnej časti, čo rozhodne neocenia zadní pasažieri.

– Ak ste zvyknutí po nasadnutí do auta vytiahnuť najprv zadné okná a po chvíli predné, robíte to zle. Správny prístup je podľa Consumer Reports presne opačný – horúci vzduch rýchlejšie uniká práve cez zadné okná.

– Ak máte automatickú klimatizáciu, nemusíte na rýchle ochladenie auta nastavovať tú najnižšiu teplotu. Automatická klíma je preto automatická, že sa o tento proces postará sama.

– Ak je vaše vozidlov vybavené štart-stop systémom, vypnite ho. Ak sa vypne motor, vypne sa spolu s ním aj kompresor klimatizácie, čo má za následok oteplenie vzduchu. A práve toto je ten bod, ktorý by podobné európske organizácie zrejme nikdy neodporúčali.

Video:

How to Cool Your Car Like a Pro | Consumer Reports

Zdroje: autoforum.cz | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokExkluzívny Leon ST Cupra Carbon Edition dostane karbón a Brembo brzdy
Nasledujúci článokNový Mercedes triedy S (W223) na špionážnych videách!