Kórejské automobilky v ostatných rokoch prichádzajú s naozaj zaujímavými novinkami. Hyundai i30N, Kia Stinger, či celá automobilka Genesis,… Najnovším prírastkom do rodiny Ceed je shooting brake verzia pomenovaná ProCeed.

Nový ProCeed prináša karosársku verziu, na ktorú sme pri značke Kia doteraz neboli zvyknutí. Koniec koncov, predchádzajúce generácie ProCeedu boli trojdverové, športovejšie strihnuté modely. No tentokrát ide o štýlový a rozhodne praktickejší shooting brake.

Hoci oficiálna premiéra je naplánovaná na autosalón v Paríži, ktorý sa bude konať začiatkom októbra, Kia zverejnila niekoľko fotografií vopred. Rovnako, ako ostatné karosárske verzie modelového radu Ceed, aj ProCeed bola navrhnutá v Európe (v nemeckom Frankfurte) a bude sa vyrábať v žilinskom závode na Slovensku po boku hatchbacku a kombi verzie.

ProCeed zdieľa s ostatnými sesterskými modelmi len kapotu a predné blatníky. V Kii totiž zmenili naozaj mnoho vecí, vrátane sklonu A stĺpika. Ani nárazníky nie sú rovnaké s ostatnými modelmi rodiny Ceed. A čo rozmery? Dĺžka 4.605 milimetrov, výška športových 1.422 milimetrov, šírka 1.800 milimetrov a rozvor náprav 2.650 milimetrov. Posledná menovaná hodnota je identická pre všetky karosárske verzie modelového radu. Dôvodom je modulárna platforma K2. Objem batožinového priestoru je naozaj slušný – podľa informácií by mal dosahovať hodnotu 594 litrov.

Výbavy a motory

Keďže karoséria shooting brake by mala byť predovšetkým o športovosti a dynamickosti, Kia bude ProCeed ponúkať iba vo vrcholových verziách výbavy označených ako GT Line a GT. K dispozícii bude 10 farieb a 17- alebo 18-palcové disky kolies pre verziu GT Line. Vo vyššej verzii budete mať na výber len z 18-palcových kolies.

V interiéri veľa zmien nenastalo a aj shooting brake bude ponúkať totožný dizajn a výbavu, ako ostatné modely Ceed. To znamená okrem iného napríklad vyhrievané a ventilované sedadlá vpredu, výhrev sedaidel vzadu, adaptívny tempomat alebo napríklad vyhrievané čelné sklo.

A čo motory? K dispozícii budú výhradne prepĺňané motory z dielne Kie. Základom bude 1,0-litrový T-GDi s výkonom 88 kW (120 k) a krútiacim momentom 172 Nm, respektíve 1,4 T-GDi s výkonom 103 kW (140 k) a krútiacim momenotm 242 Nm. Verzia GT dostane aj nový 1,6-litrový turbobenzín T-GDI, ktorý produkuje až 150 kW (204 k) a 265 Nm. Kia myslela aj na fanúšikov nafty, no výber sa obmedzil len na jeden motor: 1,6 CRDi s výkonom rovných 100 kW (136 k) a krútiacim momentom 280 Nm v spojení s manuálnou prevodovkou, respektíve 320 Nm v spojení s dvojspojkovým automatom.

Samozrejmosťou je pre Kiu typická 7-ročná záruka obmedzená na 150-tisíc kilometrov. K prvým zákazníkom by sa ProCeed mal dostať v prvom štvrťroku 2019.

Zdroje: Kia | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNová Škoda Rapid bude priamou konkurenciou pre VW Golf!
Nasledujúci článokPotrebujete špeciálne alebo neštandardné motory?