Trumpova politika v súvislosti s dovoznými clami na oceľ a hliník (nielen) z Číny má prvé negatívne dopady. Americká automobilka Ford uvádza, že kvôli krokom amerického prezidenta prišla o miliardu dolárov.

Generálny riaditeľ spoločnosti Ford Jim Hackett vo štvrtok pre spravodajskú službu Bloomberg Television oznámil, že jeho spoločnosť prišla celkovo o 1 miliardu dolárov kvôli Trumpovej politike. Spojené štáty americké a Čína sa v súčasnosti nachádzajú na pokraji obchodnej vojny. V marci totiž Trumpova administratíva uvalila na čínsky hliník a oceľ vysoké, až 25-percentné dovozné clá. Čína, samozrejme, odpovedala podobným spôsobom: uvalila clá v rovnakej výške napríklad na americkú sóju, hovädzie mäso, či terénne automobily. Práve posledný menovaný tovar mal priťažiť americkému automobilovému priemyslu.

„Dovozné clá na oceľ a hliník nás pripravili približne o 1 miliardu dolárov. Iróniou je, že väčšia časť ocele a hliníka, ktoré používame pri výrobe, v súčasnosti aj tak pochádza zo Spojených štátov,“ povedal Hackett. „Ak to takto bude pokračovať aj naďalej, škody budú ešte vyššie.“ Hovorca spoločnosti Ford uviedol pre plátok Detroit Free Press, že generálny riaditeľ Fordu vo svojom vyjadrení odkazuje na interné prognózy spoločnosti pre roky 2018 a 2019.

Hackett dodal, že automobilka je poznačená neistotou kvôli politike amerického prezidenta Donalda Trumpa a uvalené dovozné clá na hliník a oceľ z Číny a Kanady. To je však len prvotný problém. Druhotným sú práve protiopatrenia dotknutých krajín, ktoré zhoršenú finančnú situáciu automobiliek ešte znásobujú.

Koncom augusta musela kvôli Trumpovej politike tradičná americká automobilka zrušiť svoje plány na export malého mestského crossoveru Focus Active do Číny. Ten mal za cieľ nahradiť „obyčajný“ Focus, keďže súčasným trendom automobilového priemyslu je ponúkať práve väčšie množstvo crossoverov a SUV.

„Vyzývame našu administratívu, aby čo najrýchlejšie dospela k dohodám so všetkými dotknutými krajinami, v ktorých pôsobíme – to znamená ako Čínu, tak aj európske krajiny,“ kritizoval vládu prezidenta Donalda Trumpa generálny riaditeľ Fordu. „Neistota týkajúca sa eskalácie obchodného sporu, v ktorom Trump prichádza s novými clami na čínske tovary každý mesiac, je pre podnikateľské prostredie zlé,“ dodal Hackett.

Zdroje: USAtoday | startstop.sk
Zdroj titulnej fotografie: Gage Skidmore | CC BY-SA 2.0 | Link

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMercedes SL novej generácie príde v roku 2020. Bohužiaľ, V12 v ňom už nečakajme
Nasledujúci článokTakto to vyzerá, ak má auto viac výkonu, ako vodič schopností. V hlavnej úlohe Nissan GT-R