KIA sa rozhodla tento rok obohatiť autosalón v Ženeve o novinku vo podobe konceptu XCeed. Bude sa doťahovať konkurentom na gumy alebo zostane ďaleko za nimi?

Aj napriek tomu, že nejaké tie „spy-photo“ tohto očakávaného modelu sa už objavili na internete, automobilka si zachováva súkromie a oficiálne uverejní model až v marci v Ženeve. Veľkosťou by mala byť nová XCeed niekde medzi modelmi Stonic a Sportage. Hlavný cieľ KIA je jasný – prilákať zákazníkov na svoju stranu.

Aj keď ešte formálne detaily nepoznáme, môžeme už teraz povedať, že prototyp odhaľuje množstvo štylistických podobností s hatchbackovým bratrancom. Hlavnými rozdielmi budú väčšie kolesá a pneumatiky, zvýšená pružnosť a originálny zadok auta. Na voze by mali byť aj jedinečné predné a zadné nárazníky a výrazné strešné nosiče. Tak, ako by to pri crossoveri malo byť.

Okrem „fyzických“ odlišností dizajnu by mal mať XCeed rovnaké pohonné jednotky ako zvyšok kórejskej rodiny. Očakávame, že zvolený motorový variant bude v podobe preplňovaného turbodúchadlového “benziňáku” s výkonom 118 konských síl a objemom 1,4 litra. V prípade dieselového agregátu by mohlo ísť o 1,6 CRDi. Dalo by sa taktiež špekulovať o použití hybridnej technológie, ale tá bola zatiaľ potvrdená iba pre model kombi Ceed SW.

Aj keď sa bude auto chváliť užitočnými konštruktérskymi prvkami, pravdepodobne by sme nemali rátať s pohonom všetkých štyroch kolies. Ceed-ka zatiaľ neposkytuje takúto možnosť vôbec, keď chce človek štvorkolku, musí si zaobstarať Sportage. Ale kto vie? Necháme sa prekvapiť. Modelová rada Ceed sa tým tento rok rozšíri o štvrtú karosársku verziu. Päťdverový hatchback, kombi a shooting brake dostanú kamaráta.

Test Citroen C5 Aircross BlueHDi 130 8AT, najlepší podvozok v segmente?!

Interiér auta bude vybavený digitálnym prístrojovým štítom, ktorý bude využívať obrazovku s uhlopriečkou 12,3 palca. Toto by malo byť jednou z prevratných inovácií, čo sa týka modelu Ceed celkovo. S predajom by chcela automobilka začať už v lete tohto roka, ale my si radšej počkáme na premiéru.

Je možné, že Európsky trh pokryje práve automobilový závod na Slovensku. V Tepličke nad Váhom sa totižto nachádza jediná výrobná fabrika v celej Európe. Ak by sa tak stalo, znamenalo by to (možno) nové pracovné príležitosti v okolí Žiliny a rozšírenie povedomia o tomto závode. Produkcia Ceed-ky tu začala už v roku 2006 a veríme, že tak skoro neskončí.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNavštívili sme BMW múzeum v Mníchove. Pre fanúšika je ako stvorené.
Nasledujúci článokHyundai Tucson N Line si pozriete už v Bratislave!