Automobilový priemyel je spojený aj s nejedným míľnikom či jubileom. Niektoré autá sa stali neodmysliteľnou súčasťou flotíl nielen automobilkiek, ale aj rôznych firiem. Jedným z nich je aj Volkswagen Passat, ktorý v týchto dňoch dosiahol významné jubileum. Za viac ako 45 rokov jeho existencie bol vyrobený rekordný počet obľúbeného nemeckého manažérskeho vozu. 

Automobilka z Wolfsburgu len pred nedávnom oficiálne predstavila faceliftovanú verziu generácie B8, ktorá podľa viacerých informácií bude poslednou. Na tom by nebolo nič extra. Veď B8 tu už máme nejaký ten piatok a tak sa modernizácia dala očakávať. Je však takým symbolickým počinom, že práve modernizácia si pripísala rekord vo svojom segmente. Volkswagenu Passat bolo totiž už vyrobených 30 miliónov kusov.

Keďže sa jedná o skutočný unikát v celom odvetví, danú udalosť si nenechali ujsť ani zástupcovia automobilky. Passat s poradovým číslom 30 miliónov zišiel z výrobných liniek 3. apríla 2019. Jedná sa konkrétne o verziu GTE, ktorá po modernizácii disponuje väčším akumulátorom, čo zabezpečuje dlhší dojazd. Zaujímavosťou je, že vozidlo nepoputuje k žiadnemu zákazníkovi. Ak by ste teda logicky čakali, že sa “okrúhly” Passat dostane do múzea tiež sa mýlite. Strieborný kus bude slúžiť na novinárske účely ako testovacie vozidlo.

Výroba Passatu v roku 1978
Tri kontinenty a viac ako 100 trhov

Jeden z najúspešnejších modelov značky sa momentálne vyrába až na troch kontitnetoch. Dokazuje to jeho globálny charakter a veľkú obľúbenosť nie len na európskom trhu. Konkrétne na svete existuje 10 závodov, ktoré Passat produkujú. Tieto závody musia stačiť na zasýtenie dopytu až 100 predajných trhov, na ktorých je automobil dostupný.

Ak sa pozrieme do histórie zistíme, že prvý Passat zišiel z výrobných liniek dňa 14. mája 1973. Vtedy ho automobilka propagovala mottom: “Začiatok novej éry VW”. Podľa štatistík je však zaujímavé, že Passat aj tak stále nedrží prvenstvo v počte vyrobených kusov Volkswagen. To má na konte jeho menší a lacnejší brat Golf, ktorého sa doposiaľ vyrobilo cez 35 miliónov kusov. Na treťom mieste sa umiestnila dnes už nedostupná legendas Beetle, ktorého VW za celý čas vyrobil viac ako 21,5 milióna kusov.

https://youtu.be/J8E-X_bg-xs

Zdroj: Volkswagen

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokAutosalón Bratislava: Volkswagen si pripravil milé prekvapenie
Nasledujúci článokSpyker D12: Skvelé SUV, ktoré prišlo na svet príliš skoro
Som študentom Fakulty Elektrotechniky a Informatiky STU. Vo svojom voľnom čase sa venujem najmä technologickým novinkám z oblasti IT a autonómnych technológií. Sledovanie noviniek a pokrokov v automobilizme patrí medzi moje najväčšie koníčky. Najviac častu trávim sledovaním koncernu VW a taktiež elektromobilitou a vecami s ňou spojenými.