Domov News Čo potrebujete vedieť o Bratislavskom Autosalóne 2019

Čo potrebujete vedieť o Bratislavskom Autosalóne 2019

Najväčším automobilovým sviatkom pre slovenských nadšencov motorizmu je nepochybne Bratislavský Autosalón. Koná sa každý rok na jar a návštevníci tu majú možnosť prezrieť si mnoho (nielen) slovenských premiér dostupných vozidiel, luxusných áut či veteránov. 

Doteraz temer každý autosalón konajúci sa vo výstavisku Incheba v hlavnom meste prekonal rekord v počte predstavujúcich značiek či výstavných premiér – tento rok nebude výnimkou. Počas “autičkárskeho týždňa”, ktorý bude trvať od 30. apríla do 5. mája budete mať možnosť vidieť na jednom mieste až 50 automobiliek a 60 slovenských výstavných premiér. Okrem malých áut, manažérskych sedanov a praktických kombíkov tu nájdete aj mnoho SUV-čiek, ktoré momentálne dominujú európskemu automobilovému trhu. Značnú dávku záujmu určite vzbudí aj lietajúce auto.

Špeciálne SUV

Na tohtoročnom autosalóne si príde na svoje každý. Od potencionálnych kupcov malých mestských áut cez rodiny s deťmi, až po ľudí, ktorí sa chcú na ceste odlíšiť aj niečim iným ako farbou vozidla. Nájdete tu veľké množstvo “NAJ” vozidiel. Jednoznačne najväčším lákadlom bude stánok Rolls Royce so svojim novým modelom Cullinan. Ten má na rozdiel od svojich súrodencov vyšší posed, no na luxuse mu to jednoznačne neuberá. So svojou cenovkou 400 tisíc eur a dĺžkou 5,34 metra je najväčším a najdrahším autom v segmente SUV na svete.

Na podobnú nôtu bude hrať aj nové Lamborghini Urus. Pomenované podľa mohutného býka predstavuje čerešničku na torte toho, čo dokáže ponúknuť Lamborghini, no aj celý koncern Volkswagen. Aj napriek tomu, že so svojimi koncernovými príbuznými, ktorými sú Porsche Cayenne, Bentley Bentayga či Volkswagen Touareg zdieľa mnoho komponentov, s tuctovým SUV si ho ani náhodou nepomýlite. Vďaka upravenému osemvalcovému motoru z Porsche Panamera a pohonu všetkých štyroch kolies zvládne šprint z 0 na 100 kilometrov v hodine za neuveriteľných 3,6 sekundy.

Nielen elektromobily

Budúcnosť našej planéty však veľmi nepraje vozidlám, ktoré produkujú veľké množstvo emisií alebo pri ich výrobe bolo použité enormné množstvo kože. Práve naopak – budúcnosť je v elektromobilite. Popri menších a známejších elektromobiloch budete mať možnosť vidieť úplne nové elektrické SUV Audi e-tron, ktoré tvorí alternatívu k menej ekologickej Q8-čke. Návštevu z inej planéty bude pre mnohých návštevníkov predstavovať Mercedes-Benz EQC, rovnako s elektrickým pohonom.

Pre širokú verejnosť predstavovali elektrické vozidlá ešte donedávna niečo veľmi nezvyčajné a nepredstaviteľné. Dnes sú ich plné cesty. Čo ale poviete na auto, ktoré môžete používať v bežnej premávke a keď máte chuť, premeníte ho na lietadlo? Firma Aeromobil, ktorá ma mimochodom centrálu práve v Bratislave, sa špecializuje na výrobu takéhoto vozidla. Na trhu už nejaký ten rok figuruje a na Bratislavskom Autosalóne predstaví svoj najnovší koncept AeroMobil 4.0. Zaujímavosťou je, že v Inchebe ho slovenská verejnosť uzrie po prvý krát. Spolu s vyššie uvedenými luxusnými automobilkami bude vystavený v sekcií EXCLUSIVE SALON.

Známe tváre zo Ženevy

Autosalón vo švajčiarskej Ženeve sa samozrejme nedá porovnávať s tým Bratislavským, no pár modelov odtiaľ zavíta aj na Slovensko. Zvedavcom neujdú vozidlá ako faceliftovaný Volkswagen Passat, Trnavský Peugeot 208, ostrejší Hyundai i30 Fastback N alebo nová Kia Proceed. Spomínané modely budú určite apelovať najmä na publikum, ktoré sa pozerá po kúpe nového praktického vozidla. Okrem nich rozmúti vodu aj nová Mazda 3 v prevedení Sedan. Tí, ktorých toto auto zaujíma, sa môžu už čoskoro tešiť na našu recenziu novej “trojky” s telom hatchbacku.

Test Hyundai i30 Fastback N, aký je rozdiel v porovnaní s hatchbackom?

Odviezť sa na autosalón zadarmo a neplatiť vstupné? 

Áno, je to možné! Česká automobilka Škoda si pre automobilových nadšencov pripravila akciu, na ktorú sa bude ešte dlho spomínať. Škoda AUTOSALON Expres vás bezplatne prevezie vo svojich najnovších modeloch priamo do výstaviska, kde sa bude autosalón konať, bez toho, aby ste museli platiť vstupné.

Expres bude dostupný od stredy, 1. marca až do konca autosalónu počas otváracích hodín. Dôležitá informácia pre záujemcov, ktorí si to chcú vyskúšať – do pristavených áut bude možné nastúpiť na:

  • Hlavnej stanici
  • Námestí SNP pri budove ČSOB
  • Hviezdoslavovom námestí pri hoteli Park Inn

Na svoje si príde celá rodina

Autosalón je často udalosť, na ktorú sa tešia primárne muži. Nieže by sa ich nežným polovičkám, prípadne deťom vystavované automobily nepáčili, no občas prezeranie a nasadanie do áut vie byť vcelku monotónne. Preto sa organizátori rozhodli tento rok po prvý krát sprístupniť pre dámy Dermacol Beauty kútik, v ktorom sa môžu nechať bezplatne skrášliť profesionálnymi vizážistkami. Najmenších účastníkov bude skôr zaujímať expozícia Mini AUTOSALON, kde budú vystavené licencované elektrické autíčka pre deti. Podobne ako pred dvoma rokmi bude pred výstaviskom vytvorená street food zóna.

Zdroje: Incheba | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokSion je auto na solárny pohon a bude sa vyrábať v starom závode SAAB
Nasledujúci článokKošičania sa pokúsia zdolať 22 000 kilometrov na starej Fábii!