Domov News Jubilejné stretnutie fanúšikov Citroënu 2CV

Jubilejné stretnutie fanúšikov Citroënu 2CV

Fanúšikovia Citroën 2CV sa v posledný prázdninový víkend stretli v okolí Medzilaboriec. Konal sa tu totiž jubilejný  20. medzinárodný zraz.

Jedná sa o tradičný zraz historických vozidiel Citroën 2CV, áut pre radosť zo života, ktoré rozveseľujú ľudí všade tam, kde sa objavia. Dvadsiatka vozidiel v kolóne vzbudila pozornosť nie len v meste zrazu, pri Múzeu Andyho Warhola, ale aj na cestách v okolí Duklianskeho pamätníka, a dokonca aj na neobvyklom mieste – na neďalekom tuningovom zraze ako jeho zaujímavé spestrenie. Na zraze sa zúčastnili  vozidlá Citroën 2CV zo Slovenska, Českej republiky aj z Rakúska. V kolóne vozidiel 2CV a Mehari zažiarila aj elegantná a pohodlná DS-ka s hydropneumatickým pružením.

Trocha z histórie

Možno neviete, že prvé funkčné prototypy (250 kusov) boli vyrobené už v roku 1939, ale takmer všetky boli zničené pri okupácii Francúzska počas II.svetovej vojny – aby sa nedostali do rúk nemeckým okupantom. A tak bolo kultové autíčko predstavené až na autosalóne v Paríži v roku 1948.  Vzbudilo však taký záujem, že na autá, objednané počas autosalónu, museli záujemcovia čakať až dva roky. Jednoduchý a takmer bezúdržbový dvojvalcový motor typu boxer, chladený vzduchom, k tomu veľmi komfortné pruženie a plátená rolovacia strecha – to boli hlavné benefity Citroënu 2CV. Zaujímavosťou je, že auto sa v prakticky nezmenenej podobe vyrábalo až do polovice 70-tych rokov, kedy bolo inovované, a výroba potom pokračovala až do roku 1989. Počas výroby sa priebežne zväčšoval objem a výkon motora, z pôvodných 6,6 kW až na konečných 20,6 kW. O obrovskom úspechu a obľúbenosti tohto modelu svedčia aj výborné predajné výsledky, za 42 rokov výroby bolo vyrobených a predaných viac ako 5,1 milióna vozidiel. Platforma podvozku 2CV sa používala aj v mnohých iných modeloch, napríklad Ami, DYANE, Acadiane, Mehari. Celková produkcia 2CV platformy tak dosiahla viac ako 8,7 milióna kusov. Názov 2CV je z francúzskeho “deux chevaux” (dva kone). Popularitu mu priniesla hlavne jeho kvalita a dostupnosť (v 60tych rokoch stál len polovicu z ceny jeho konkurentov).

Televízna hviezda

Vozidlá Citroën 2CV sú u nás známe hlavne vďaka francúzskym komédiam s Funesom, veselým scénam so žandármi zo Saint Tropez a s mníškami z blízkeho klaštora. Rok 2019 je jubilejným rokom, pretože práve v tomto roku Citroën oslavuje svoje 100. narodeniny.

Foto: archív

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNový Hyundai i10 sa ukázal v plnej paráde!
Nasledujúci článokNissan Juke oficiálne – novinka narástla, extravagantnosť zostala