Kupujúci by si mal okrem technického stavu a najazdených kilometrov jazdenky skontrolovať aj dôležitejší údaj v podobe exekučnej blokácie. Na čo sa pri kúpe zameriavate Vy?

Kúpa ojazdeného vozidla nie je u nás ničím nezvyčajným. Pokiaľ si nechce človek kupovať zbrusu nové vozidlo, obstaranie si vozového parku z druhej ruky je ideálnym riešením. Samozrejme, takéto vozidlo zo sebou môže priniesť nečakané problémy.

Palubnej Dosky Automobilu, Rýchlomer, Rýchlosť, Auto

Azda všetci sme sa stretli s inzerátom, ktorý vychválil auto do výšin, o ktorých sa mu ani nesnívalo. A takýchto vábivých prívlastkov majú ojazdené autá niekoľko. Prvý majiteľ, dobre starané, nestočené kilometre, jazdené iba na nemeckých diaľniciach, žiadne ďalšie investície, jazdil na tom môj dedo, stálo iba v garáži a podobne.

Nehovorím, že tieto vlastnosti Váš nový rodinný miláčik mať nemôže, len v drvivej väčšine prípadov sa jedná o výnimku potvrdzujúcu pravidlo, lebo predávajúci urobí všetko pre to, aby sa auta zbavil v čo najkratšom čase. Mnoho z nás sa ale vo väčšine prípadov popáli a preto s ďalšou kúpou prichádzajú väčšie pochybnosti.

Kľúč, Kľúče Od Auta, Ručné, Muž, Chlapec, Chlap

Každý príbeh jazdenky sa pritom odohráva tak isto, pokiaľ nemáte po ruke spoľahlivého mechanika, ktorý dané vozidlo servisoval a vie Vám ho s pokojným svedomím a bez výčitiek odporučiť. Ak ste našli spoľahlivé a ďalšie náklady nevyžadujúce vozidlo, tak ste objavili jednorožca medzi oslíkmi v lichotivom kabáte.

V podstate to ale prebieha tak, že si nájdete inzerát, vozidlo vyzerá na fotografiách dobre a tak si dohodnete obhliadku. Prídete na miesto, auto vyzerá skvele, jazdí ešte lepšie ako ste čakali a tak jednoducho podpíšete kúpno-predajnú zmluvu, aby vám auto nedajbože niekto nevyfúkol.

A auto sa po pár týždňoch pokazí, v servise povedia, že to bude stáť toľko a toľko, ale nevadí, do každého auta treba predsa investovať. Aj stočené kilometre sa ešte dajú prežiť, ak auto funguje tak ako má. Problém ale prichádza vo chvíli, keď sa auto nachádza v exekučnej blokácii.

Auto, Detail, Mazda, Vozidlo, Doprava, Svetlo, Zblízka

Ako si tento stav jazdenky vopred overiť? Existujú síce firmy, ktoré sa preverovaním týchto informácií zabývajú v Centrálnom registri exekúcií, to ale často nestačí. V CRE sa totiž nachádzajú iba vozidlá, ktoré sa vzťahujú na subjekty.

„To ale na overenie blokácie vozidla nestačí, nakoľko vozidlo nie je automaticky blokované, ak má držiteľ ‘na krku’ exekúciu a naopak, vozidlo môže byt blokované aj z iného dôvodu. Ten nemusí byť bežne dostupný na internete, môže sa jednať napríklad o blokáciu exekútormi Finančnej správy. Štátny Register prevádzkových záznamov vozidiel je priamo prepojený s evidenciou vozidiel, takže poskytuje aktuálne a pravdivé informácie o exekučných blokáciách,” zdôraznil Miroslav Strelec z Technickej služby kontroly originality.

Takže naša rada znie: ak sa nechcete nechať oklamať, skontrolujte si aj takéto údaje, ktoré by vám mohol potencionálny predávajúci zatajiť, pretože nikto sa nebude chváliť exekučným riadením na jeho osobu.

Test Kia ProCeed: Ani kombík nemusí byť voľbou čisto z rozumu

Zdroj: TASR

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMaťo Homola na FIA Motorsport Games 2019 Rome získal bronzovú medailu!
Nasledujúci článokHyundai a KIA chystajú nové motory V6, kde a kedy ich uvidíme?!