Domov Elektromobilita Volkswagen prišiel s revolučným spôsobom nabíjania elektromobilov

Volkswagen prišiel s revolučným spôsobom nabíjania elektromobilov

Zdroj: Volkswagen

Nabíjanie elektromobilov patrí medzi najväčšie a najčastejšie dôvody prečo si ich ľudia už teraz nechcú kúpiť. Osobne ma to neprekvapuje, no zároveň za tým nevidiím výraznejšie obmedzenie. Mnohé automobilky si uvedomujú, že pokiaľ neprídu s efektívnym a najmä rýchlym spôsobom nabíjania, elektromobilita nikdy neprepukne naplno. Volkswagen preto prišiel s vlastným revolučným riešením.

V jednoduchosti by sa dalo povedať, že systém nabíjania Volkswagen, ktorým sa len nedávno automobilka pochválila, dokáže takmer z každého parkovacieho miesta vytvoriť nabíjaciu stanicu. Vízia je založená na autonómnom robotovi, ktorý bude s vozidlom komunikovať pomocou V2X infraštruktúry. Celé nabíjanie pritom stačí zahájiť pomocou aplikácie, ktorá môže byť nainštalovaná vo vozidle alebo v smratfóne. Následne je už všetko plne automatické bez akejkoľvek potreby zásahu človeka.

Zdroj: Volkswagen

Ihneď po vyslaní požiadavky na nabíjanie, systém k elektromobilu na ktoromkoľvek parkovacom mieste vyšle robota a prenosnou dobíjacou stanicou. V momente keď sa robot dostaví k vozidlu, pomocou špeciálneho ramena si otvorí veko konektoru a následne doń pripojí nabíjačku. Práca robota týmto sčasti končí a môže sa venovať nabíjaniu ostatných vozidie. V momente keď sa nabíjačky vybije alebo vozidlo dostatočne nabije, prichádza na scénu opäť robot.

Zdroj: Volkswagen

Ten príde k elektromobilu, vytiahne z neho kábel a veko konektora opäť zatvorí. Systém vyšle majiteľovi informáciu o dobití vozidla, respektíve o ukončení nabíjania. Týmto sa značne zefektívni celé nabíjanie a vodič sa nemusí takmer o nič starať. Navyše odpadá zdĺhavé hľadanie nabíjacieho boxu, ktorý môže byť plný, alebo ho blokuje nejaký “správny petrolhead”. Podľa vídie automobilky, bude mať nabíjací systém Volkswagen výkon 50 kW a kapacitu akumulkátoru nabíjacej stanice 25 kWh. Ak si ale zoberieme aktuálnu kapacitu batériií, ktoré sa nachádzajú v elektromobiloch, je jasné, že novinka bude slúžiť skôr ako mnúdzové riešenie, prípadne ako nabíjačka pre jendo z malých koncernových elektrických trojčiat. Každopádne, ide o skutočne zaujímavú víziu, ktorá by najmä v budúcnosti modla mať upletnenie predovšetkým v nákupných centrách či inteligentnách garážch.

TEST Kia eNiro: Keď sa z elektromobilu stane plnohodnotné auto

Zdroj: Volkswagen

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokShelby GT350 a GT350R Heritage Edition: pocta víťazom
Nasledujúci článokNávrat značky Hummer vo veľkolepom elektrickom štýle?
Som študentom Fakulty Elektrotechniky a Informatiky STU. Vo svojom voľnom čase sa venujem najmä technologickým novinkám z oblasti IT a autonómnych technológií. Sledovanie noviniek a pokrokov v automobilizme patrí medzi moje najväčšie koníčky. Najviac častu trávim sledovaním koncernu VW a taktiež elektromobilitou a vecami s ňou spojenými.