Domov Elektromobilita Škoda ENYAQ je názov prvého elektrického SUV z ČR

Škoda ENYAQ je názov prvého elektrického SUV z ČR

škoda enyaq
Zdroj: Škoda

Škoda ENYAQ. Presne tak sa bude volať úplne prvé elektrické SUV, ktoré v blízkej dobe automobilka so sídlom v Mladej Boleslavi predstaví. Okrem nového názvu, pôjde o kompletne svojbytný model, ktorý bude ako vôbec prvá Škoda postavený na modulárnej platforme MEB. Meno pochádza z írčtiny a má pre automobilku hlboký význam.

ENYAQ pokračuje v tradičnom pomenovávaní SUV českej značky, kedy je posledným písmenkom Q. Okrem toho sa vôbec po prvýkrát dostáva do zaužívania E na začiatku, ktoré bude v budúcnosti symbolizovať elektrmobilitu. Názov ENYAQ je odvodený od írskeho slova “enya”, čo vo voľnom preklade znamená zdroj života. Samotné slovo enya potom vychádza zo slova “Eithne”, čo by sme mohli preložiť ako esencia, duch alebo princíp. Nejde pritom len o náhodné označenie. Podobne ako v prípade rady SUV, či modelu Scala, aj ENYAQ má pre Škodu hlbšiu symboliku.

škoda enyaq
Zdroj: Škoda

Konkrétne naznačuje začiatok novej éry automobilky, ktorú už dávnejšie načrtlo elektrické CITIGOe iV či plug-in hybridný SUPERB iV. Škoda príchodom prvého kompletne elektrického SUV do svojho portfólia začína dobu elektrifikácie. Do roku 2025 plánuje predávať až 25% vozidiel na elektrinu či s plug-in hybridným pohonom. Zároveň týmto začína novú kapitolu vo svojej 125 ročnej histórii. ENYAQ bude vôbec prvým modelom značky, ktorý bude postavený na modulárnej platforme MEB. Tá má zaručiť vysokú prispôsobivosť za nízku cenu, nakoľko je vyvinutá pre široké spektrum modelov.

Škoda ENYAQ bude vychádzať z konceptu Škoda Vision iV, ktorý česká automobilka prezentovala na minuloročnom autosalóne v Ženeve. Tento koncept sme si pred časom mali možnosť vyskúšať na vlastnej koži. Pôjde v poradí už o tretí model, ktorý bude patriť pod značku ŠKODA iV. Do roku 2022 bude celé portfólio výrobca ponúkať až 10 elektrifikovaných modelov. Investície do elektromobility do roku 2021 len pre Škodu dosiahnu sumu viac 2 miliardy Euro. Oficiálny dátum predstavenia novinky zatiaľ známy nie je, no môžeme ho pravdepodobne očakávať už v prvej polovici tohto roka.

Zdroj: Škoda

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokModernizovaný Hyundai i30 dorazí aj ako ostro tvarované kombi
Nasledujúci článokVláda schválila zrušenie diaľničných známok, aký to bude mať dopad?
Som študentom Fakulty Elektrotechniky a Informatiky STU. Vo svojom voľnom čase sa venujem najmä technologickým novinkám z oblasti IT a autonómnych technológií. Sledovanie noviniek a pokrokov v automobilizme patrí medzi moje najväčšie koníčky. Najviac častu trávim sledovaním koncernu VW a taktiež elektromobilitou a vecami s ňou spojenými.