Domov Elektromobilita Koronavírus stláča predaj áut na kritickú hranicu, v Číne klesol o 80...

Koronavírus stláča predaj áut na kritickú hranicu, v Číne klesol o 80 %

predaj áut

V Číne sa predaj áut vo februári prepadol o 80 percent a klesá aj v ďalších krajinách, Slovensko nie je výnimkou

Predaj áut v Číne klesol aj vo februári, už 20. mesiac po sebe, pričom pokles dosiahol takmer 80 %. To je najväčší pokles predaja za mesiac, aký bol v Číne vôbec zaregistrovaný, pričom objem predaja dosiahol navyše 15-ročné minimum. Oznámilo to združenie čínskych výrobcov automobilov (CAAM).

Podľa CAAM sa v Číne predalo vo februári 310.000 vozidiel, čo oproti rovnakému mesiacu minulého roka znamená pokles o 79,1 %. Dôvodom je epidémia nového koronavírusu.  “Predaj áut za mesiac február sa vrátil na úrovne, ktoré sme naposledy registrovali v roku 2005,” uviedli zástupcovia CAAM. Opäť sa znížil aj predaj takzvaných nových energetických vozidiel (NEVS), už ôsmy mesiac po sebe.

predaj áut

Prepad predaja na kľúčovom čínskom trhu sa dotkol aj európskych automobiliek, Volkswagen napríklad zaznamenal minulý mesiac celosvetový pokles predaja až o štvrtinu, vo februári predal globálne 546 300 vozidiel. V porovnaní s februárom minulého roka to znamená pokles o 25 %.

Problémom VW je však aj pokles predaja na domácom trhu. Počet registrácií nových áut v Nemecku vo februári dosiahol 239 943, čo je takmer o 11 % menej ako v rovnakom mesiaci pred rokom. Pritom už v januári sa predaj áut v Nemecku výrazne znížil. Prudko klesol predovšetkým dopyt zo strany súkromných zákazníkov (-16 %), na ktorých pripadá približne tretina nových registrácií.

Predaj áut klesol aj na ďalšom dôležitom trhu. V Británii sa v minulom mesiaci znížil napriek tomu, že dopyt zo strany firiem vzrástol takmer o 30 %. Dopyt zo strany súkromných záujemcov však pokračuje v poklese. Poukázalo na to britské Združenie výrobcov a predajcov áut (SMMT), ktoré už zverejnilo údaje za február. Podľa SMMT sa v Británii predalo minulý mesiac 79 594 áut. Oproti rovnakému mesiacu minulého roka to znamená pokles o 2,9 %.

Čítajte viac:

Nórsko dosiahlo v predaji elektromobilov svetový rekord

Slovensko je na tom podobne, pokles je však výraznejší. Odbyt nových osobných a malých nákladných áut na Slovensku pokračoval vo februári vo výraznom prepade, ktorý registrujeme už od začiatku roku. Do štatistík pribudlo 4 494 vozidiel, čo je o 39 percent menej než v druhom mesiaci vlaňajška.

A tento  pokles je skutočne celosvetový, netýka sa len Európy a Ázie.  Adam Jonas z Morgan Stanley uviedol, že obavy obyvateľstva v dôsledku šírenia koronavírusu SARS-CoV-2 by mohli spôsobiť odklad nákupov väčších položiek, medzi ktoré patria aj autá, aj v USA. Odhaduje, že predaj vozidiel tam môže tento rok dosiahnuť 15,5 milióna oproti 17,1 milióna v roku 2019.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST Mazda CX-30 – oplatí sa priplatiť si automat?
Nasledujúci článokTEST KIA e-Soul, neoznačujte ma elektromobil, som auto!
Pracujem ako motoristický a technologický novinár už 17 rokov. Počas nich som spolupracoval s denníkom Národná obroda, časopisom Brejk, portálom Autoserver a najdlhšie, vyše 14 rokov, s týždenníkom Plus 7 dní. Zároveň som prispieval do niekoľkých odborných médií a som členom slovenskej poroty Auta roku. V oblasti automotive ma zaujímajú hlavne nové technológie a ekonomické trendy.