Domov Elektromobilita Nórsko dosiahlo v predaji elektromobilov svetový rekord

Nórsko dosiahlo v predaji elektromobilov svetový rekord

Zdroj: WCCFTech

Ako sa hovorí aký kraj, taký mrav. Zatiaľ čo na Slovensku je elektromobilita ešte v plienkach a veľké množstvo ľudí na elektrické autá nadáva, v pokrokovejších krajinách je to diametrálne odlišné. Aj keď sa u nás snažíme zvýšiť počet elektromobilov na cestách rýchlo minutými dotáciami, stále za svetom výrazne zaostávame. Napríklad Nórsko bude mať zastúpenie áut so spaľovacím motorom čoskoro minoritné.

Nórsko ako škandinávska krajina patrí dlhodobo k hlavným prispievateľom do programu zlepšenia klimatických podmienok. Nielenže sa v krajine výraznou mierou podporuje kúpa elektromobilu, respektíve áut na alternatívny pohon, ale už teraz drží tento štát jeden svetový rekord. V minulom roku totiž dosiahol predaj elektromobilov hranicu 42,4% z celkového množstva predaných vozidiel. Táto hodnota je svetovým unikátom a dokazuje, že aj s elektromobilom sa dá viesť plnohodnotný život aj v chladných podmienkach.

V roku 2019 pritom podľa oficiálnych informácií vzrástol počet predaných elektomobilov o 30,9%. Už v tomto roku sa očakáva, že miera predaných elektromobilov bude až 60% z celkového množstva predaných áut. Veľmi zaujímavou je potom hodnota z roku 2013. Pred siedmimi rokmi bola percentuálna miera predaja elektromobilov len 5,5%. Našťastie si fungujúca nórska vláda uvedomila potrebu zníženia skleníkových plynov a pomocou rôznych úľav na daniach a iných benefitoch zvýšila predaje elektromobilov na aktuálnu mieru.

Zdroj: Archív

Najpredávanejším autom spomedzi elektromobilov sa za rok 2019 neprekvapivo stala Tesla Model 3, ktorá na tamojšom trhu štartuje na cene 384 900 korún, čo je v prepočte niečo cez 39 tisíc Euro. Okrem zvyšovania predajov áut s alternatívnym pohonom má nórska vláda ešte ambicióznejší plán. Už do roku 2025 totiž plánuje mať na cestách výhradne elektricky poháňané vozidlá. V súčasnosti sú teda na veľmi dobrej ceste tento cieľ splniť. Otázkou zostáva, ako si aktuálne vybudovaná energetická sieť dokáže poradiť s vyťažením počas najvyššej prevádzky. Tá je hlavne vo večerných hodinách, keď si majitelia dávajú svoje autá na nabíjačku. To či sa oplatí využívať elektromobil u nás ako prvé auto do rodiny si môžete prečítať v našej recenzii elektrickej Kii Niro.

TEST Kia eNiro: Keď sa z elektromobilu stane plnohodnotné auto

Zdroj: Bloomberg

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST: Honda HR-V jazdí výborne, mohla by však byť komfortnejšia
Nasledujúci článokTest Mazda CX-30 Skyactiv-X, prečo by ste si ju mali kúpiť?
Som študentom Fakulty Elektrotechniky a Informatiky STU. Vo svojom voľnom čase sa venujem najmä technologickým novinkám z oblasti IT a autonómnych technológií. Sledovanie noviniek a pokrokov v automobilizme patrí medzi moje najväčšie koníčky. Najviac častu trávim sledovaním koncernu VW a taktiež elektromobilitou a vecami s ňou spojenými.