Domov News Benzín či nafta zo vzduchu budú realitou už možno tento rok

Benzín či nafta zo vzduchu budú realitou už možno tento rok

benzín, diesel, letecký benzín, eko
Zdroj: Sierra Club

Ak Vám niekedy v živote niekto povedal či Vaše auto jazdí na vzduch, čoskoro budete môcť odpoveď, že áno. Vo výskumných laboratóriách totiž po prvýkrát vznikol benzín, nafta a letecké palivo, ktoré pochádza zo vzduchu. Technológia je natoľko sľubná, že sa do jej vývoja rozhodla investovať aj automobilka BMW.

Benzín, ktorý bude vyrobený zo vzduchu už čoskoro nebude musieť byť len akými prvkom vedecko-fantastických filmov, ale môže sa stať realitou. Tím pod vedením Roba McGinnisa, doktoranda na Universtiy of Yale prišiel s revolučným riešením, ktoré má napomôcť vyčisteniu ovzdušia na našej planéte. Prometheus Fuels totiž dokážu premeniť oxid uhličitý zo vzduchu, ktorý dýchame na pohonné hmoty.

Výskum, ktorý začal pomerne nedávno je ambiciózny najmä z toho dôvodu, že samotná premena CO2 na potrebné látky pre vznik benzínu je ekonomicky nenáročná a pritom efektívna. Zameriava sa na vodnú elektrolýzu získaného oxidu uhličitého, z ktorého je následne pomocou katalyzátorov na báze kovov vytvorený etanol. Následným spracovaním oligomerizáciou je možné zo získaného etanolu vytvoriť podľa potreby benzín, naftu či dokonca aj letecké palivo. Okrem toho, výrobný proces zo vzduchu odčerpáva práve CO2, čím ho vlastne čistí. Takto pripravené pohonné hmoty sú potom ekologicky podstatne menej škodlivé ako pohonné hmoty vyrobené z fosílnych palív.

benzín, nafta, letecký benzín
Zdroj: Intelligence 360 News

Inovátorský projekt sa rozhodla podporiť aj automobilka BMW, ktorá však od svojich plánov na kompletnú elektrifikáciu portfólia neupúšťa. Podľa jedného z jej predstaviteľov, Grega Smithiesa, je priemerný život automobilu 8 rokov. Čo znamená, že aj v prípade, že by sme chceli ihneď prejsť na alternatívne spôsoby pohonu, bude trvať minimálne 10 rokov pokým bude tento prechod 100%-ný. Práve toto obdobie sa budú výrobcovia snažiť preklenúť vysokoefektívnymi spaľovacími agregátmi, ktoré budú schopné jazdiť aj na bio palivá. Navyše obrovskou výhodou spoločnosti Prometheus Fuels je fakt, že jej pohonné hmoty bude možné bez problémov tankovať do aktuálnych modelov bez potreby úpravy. Cena takéhoto biopaliva by sa pritom mala na čerpacích staniciach pohybovať približne na aktuálnych cenách pohonných hmôt. Že je celý projekt skutočne ambiciózny potvrdzuje aj vyhlásenie jedného z objaviteľov. Podľa jeho slov by sme sa mali nového benzínu a nafty vyrobených zo vzduchu dočkať už koncom tohto roka.

Cena ropy je na 30-ročnom minime. Bude benzín a diesel lacnejší?

Zdroj: Green Car Congerss

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokDezinfekcia na ruky škodí vášmu autu. Ako ho chrániť?
Nasledujúci článokSubaru Impreza e-BOXER dostala slovenskú cenu
Som študentom Fakulty Elektrotechniky a Informatiky STU. Vo svojom voľnom čase sa venujem najmä technologickým novinkám z oblasti IT a autonómnych technológií. Sledovanie noviniek a pokrokov v automobilizme patrí medzi moje najväčšie koníčky. Najviac častu trávim sledovaním koncernu VW a taktiež elektromobilitou a vecami s ňou spojenými.