Koronavírus so sebou neprináša len zdravotné hrozby, no výrazným spôsobom ovplyvňuje aj svetovú ekonomiku. Ochorenie, ktoré sa koncom minulého roka začalo šíriť z Číny, má rozsiahly dopad na automobilový priemysel a akciové trhy po celom svete. Pre bežného človeka, ktorý sa neorientuje vo finančnom trhu, je najlepším ukazovateľom cena ropy a následný prepad cien za benzín.

Začiatkom tohto týždňa sa cena za barel ropy dostala na hranicu 27,73 dolára. Je to následkom obrovského 30%-ného prepadu jej hodnoty na akciových trhoch. V momente písania tohto článku je cena síce o niečo vyššia, konkrétne 34,51 dolára, no aj tak sa nachádza výrazne pod dlhodobým priemerom. Pondelková hodnota za barel pritom bola na rovnakej sume ako v roku 1991. Ide teda o takmer 30-ročné minimum a je možné, že sa dostaneme ešte nižšie.

cena ropy, benzín
Zdroj: Yahoo Finance

Aj napriek klesajúcim cenám na akciových trhoch zatiaľ pokles cien pohonných hmôt na Slovensku nie je až tak badateľný. Opakom je to napríklad v susednom Rakúsku. Aktuálna cena na čerpacej stanici Avanti Wolfsthal, ktorá sa nachádza len pár kilometrov od Bratislavy, je 1,087 €/l za benzín E5, pričom v prípade dieselu je to len 0,992 €/l. Podľa hlavného ekonóma Czech Fund Lukáša Kovandu sa podobný pokles dá očakávať aj na českom a slovenskom trhu. V Česku sa cena benzínu môže dostať pod 25 korún za liter, čo by predstavovalo pokles pod jedno euro.

Dobrosrdečný počin alebo politická vojna?

Za prudkým a významným prepadom ceny ropy stojí Saudská Arábia, ktorá sa rozhodla poskytnúť zľavy európskym spracovateľom ropy. Aj keď sa to zdá byť ako dobrosrdečný čin, je za tým niečo viac. Dá sa povedať, že tento pokles ceny pre Európu bude mať negatívny vplyv na trh v USA. Je možné, že sa vzhľadom na neutíchajúcu pandémiu koronavírusu v Európe dostanú ceny za barel ropy na hranicu 20 dolárov. Tým pádom by u nás síce benzín podstatne zlacnel, no mohlo by to mať za následok zvýšenie cien iných tovarov, ktoré pochádzajú alebo sú spojené s USA. Ide o politickú vojnu, ktorá sa najviac môže dotknúť koncového spotrebiteľa. Tak či onak, v najbližších dňoch môžeme očakávať pokles cien pohonných hmôt na všetkých čerpacích staniciach po Slovensku a Česku. Avšak tento pokles nebude dlhodobý a je pravdepodobné, že neskôr ceny vystrelia opäť na hodnoty, ktoré boli bežné pred začatím pandémie.

Na čerpacích staniciach bude čoskoro benzín, ktorý môže poškodiť motor

Zdroj: Pravda | CNN

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokAgresívna Kona N zachytená na špionážnych fotografiách
Nasledujúci článokBMW má v merítku pre M2 veľké plány, žiadny predný náhon
Som študentom Fakulty Elektrotechniky a Informatiky STU. Vo svojom voľnom čase sa venujem najmä technologickým novinkám z oblasti IT a autonómnych technológií. Sledovanie noviniek a pokrokov v automobilizme patrí medzi moje najväčšie koníčky. Najviac častu trávim sledovaním koncernu VW a taktiež elektromobilitou a vecami s ňou spojenými.