Domov News Mercedes končí s výrobou spaľovacích motorov a manuálnych prevodoviek

Mercedes končí s výrobou spaľovacích motorov a manuálnych prevodoviek

Mercedes už v najbližších rokoch plánuje ukončiť výrobu manuálnych prevodoviek a základných druhov motorov. Automobilka by sa podľa všetkého mala zamerať na trh luxusne orientovaných vozidiel. Vďaka novej stratégii teda príde rozsiahla elektrifikácia a ponechanie tých najprémiovejších agregátov z ponuky.

Čo sa pred niekoľkými rokmi zdalo ako utópia sa pomaly začína napĺňať. Mercedes podľa zákulisných informácií už v tejto dekáde ukončí výrobu manuálnych prevodoviek. V tesnom závese ich budú nasledovať aj základné motorizácie, ktorých úlohu preberú alternatívne palivá. Tým dôjde k značnému rozšíreniu označenia EQ Power, ktoré sme mali možnosť vyskúšať napríklad na novom plug-in hybridnom A250e.

Hlavným dôvodom na takto drastické rozhodnutie má byť skresanie flotilových nákladov. Automobilka by vyradením niektorých motorizácií a manuálnej prevodovky z ponuky mala výrazne ušetriť. Zároveň by došlo k zjednodušeniu portfólia motorizácií, ktorých má aktuálne výrobca na výber celkovo niekoľko desiatok. Šéf oddelenia výskumu a vývoja Mercedes-Benz Markus Schäfer na margo veci uviedol: „Musíme zredukovať zložitú ponuku. Zložitosť zvyšuje náklady. V budúcnosti sa plánujeme zamerať na zredukovanie ponuky agregátov, podvozkov a eliminovanie manuálnej prevodovky. Chystáme sa prejsť na modulárnu stratégiu čím výrazne znížime počet rôznych možností.“

mercedes
Konkrétny časový horizont odstránenia manuálnych prevodoviek naprieč portfóliom zatiaľ nebol stanovaný. Pravdepodobne ale nastane s predstavením novších generácií jednotlivých modelov, ktoré aktuálne môžeme zakúpiť s manuálom. Podobne v nedohľadne je na tom aj koniec základnej ponuky motorizácií. Nie je presne známe, ktoré agregáty budú z ponuky vyradené. Mercedes však už do roku 2025 plánuje zredukovať výrobné náklady o 20%. Je teda možné, že už do piatich rokov sa automobilka zbaví základnej ponuky a zameria sa na prémiovú klientelu. Ďalším dôvodom ukončenia výroby manuálnej prevodovky je fakt, že za posledných niekoľko rokov sa jej podiel v predaných autách dramaticky znížil. Logicky tak automobilka už viac nechce investovať do ich vývoja, ktorý si vyžaduje značné náklady. Okrem toho sa Mercedes v budúcnosti plánuje zamerať predovšetkým na elektrické vozy, nakoľko v tom vidí najväčší potenciál.

Aktivisti chcú zákaz áut so spaľovacími motormi už v roku 2030

Zdroj: Auto Car

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokEurópa zakázala firme Rolls-Royce ich maskota na kapote – Ducha extázy
Nasledujúci článokTEST Audi A3 35 TDI, konečne prémiový dojem! Oplatí sa za tie peniaze?
Som študentom Fakulty Elektrotechniky a Informatiky STU. Vo svojom voľnom čase sa venujem najmä technologickým novinkám z oblasti IT a autonómnych technológií. Sledovanie noviniek a pokrokov v automobilizme patrí medzi moje najväčšie koníčky. Najviac častu trávim sledovaním koncernu VW a taktiež elektromobilitou a vecami s ňou spojenými.