Úpravcovskú spoločnosť ABT zrejme nie je potrebné veľmi predstavovať. Špecialisti na VW Group sa aktuálne pustili do toho najlepšieho, čo je k dispozícií. Do portfólia pribúda Cupra Formentor.

Cupra Formentor je aktuálne najnovším modelom VW Group. Ako sa dalo očakávať, potenciál toto vozidlo rozhodne má a teraz prichádza s upravenou verziou od spoločnosti ABT. Formentor tak nasleduje svojich koncernových bratov v podobe Audi Q5 55 TFSIe a modifikovaný kombik Audi RS4 performance.

Upravený formentor po novom bude stáť na 20“ zliatinových diskoch Sport GR s povrchovou úpravou diamantmi. Kolesá sú samozrejme voliteľné a k výberu budú aj v matnom čiernom prevedení. Pokiaľ by však ani jedny nepadli vášmu gustu tak nemecký úpravca bude mať v ponuke aj „štandardné“ 20“ disky FR a 19“ disky DR a ER-C.

Okrem iného Cupra Formentor od ABT dostala aj nový výfukový systém, ktorý nie len zlepšuje kompletný zvukový prejav vozidla, ďalej vozidlo dostalo aj koncovky výfukov s priemerom 102 mm a sadu pružín, ktorá znižuje svetlú výšku až o 35 mm adaptívneho podvozka.

Čo všetko sa udialo pod kapotou? Vďaka novej riadiacej jednotke motora ABT Engine Control (AEC) dosiahol nemecký úpravca ABT Sportsline veľmi slušných čísiel. Z 2,0-litrového štvorvalca TSI sa podarilo vytlačiť o 44 kW / 59 koní viac a o 50 Nm krútiaceho momentu navyše. Finálny výkon tak je 272 kW / 365 koní a maximálny krútiaci moment je 450 Nm. Vďaka týmto parametrom dokáže ABT Cupra Formentor zrýchliť z pokoja na 100 km/h o 0,3 sekundy rýchlejšie. Namiesto 4,9 sekundy to Formentor dokáže za 4,6 sekundy. Maximálna rýchlosť je stále elektricky obmedzená na 250 km/h.

Keď sa za touto hodnotou obhliadneme trošku hlbšie, tak 4,6 sekundy je naozaj zaujímavá hodnota zrýchlenia. Akcelerácia ABT Cupra Formentor sa dokáže vyrovnať coupéčku Porsche Boxster GTS s manuálnou prevodovkou. Znova sa potvrdilo, že aj SUV-čka dokážu byť rýchle a dokážu konkurovať coupéčkam.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNeviete, kde nabiť svoje auto? Prichádza autonómna nabíjačka
Nasledujúci článokHonda láka svojich skalných na novú HR-V. Poodhaľuje interiér