Domov Elektromobilita Od telefónov až po autá. Xiaomi vstupuje na automobilový trh.

Od telefónov až po autá. Xiaomi vstupuje na automobilový trh.

Xiaomi

Je to oficiálne. Čínska spoločnosť Xiaomi Corporation si zaregistrovala značku „Xiaomi Auto” a ohlásila vstup do automobilového priemyslu. Pre tento nový projekt si vyčlenili počiatočnú investíciu v prepočte takmer 1,3 miliardy eur.

Xiaomi

Celý vývoj automobilu chcú v Xiaomi zvládnuť sami v rámci dcérskej spoločnosti, čím sa snažia eliminovať všetky nechcené úniky dát a informácií. Lei Jun, zakladateľ, člen predstavenstva a CEO spoločnosti Xiaomi na poslednej konferencií, kde túto novinku odhalili okrem počiatočnej investície uviedol, že Xiaomi je odhodlaná v horizonte 10 rokov zvýšiť investíciu až na 10 miliónov USD.

Idú do toho naplno.

Lei Jun tomuto projektu po mnohých rokovaniach s obchodnými partnermi vyjadril maximálnu dôveru a označil ho za posledný významný podnikateľský projekt svojho života. Je ochotný riskovať jeho osobnú reputáciu a je odhodlaný bojovať za úspešnú budúcnosť ich nového inteligentného vozidla.

launch
Xiaomi na vrchole.

Podľa predstavenstva je spoločnosť v najlepšom bode aby začala písať novú kapitolu. Niet sa čomu čudovať. Azda každý už s touto značkou prišiel do styku. Predávajú takmer všetko. Od hračiek, cez kancelárske vybavenie až po pomocníkov do domácnosti. Vďaka tejto stratégií si spoločnosť dokázala vybudovať finančnú rezervu, ktorá im umožňuje takéto obrovské investície, do pre nich prakticky neznámeho segmentu.

Elektromobil pre všetkých?

Xiaomi chce vyrábať čo najkvalitnejšie vozidlá s cieľom zachovania si priaznivej ceny aj pre bežných zákazníkov tak, ako sme v spojení s touto spoločnosťou zvyknutí. Stále nie je známe, ktorý segment automobilov si Xiaomi zvolilo, v hre je však hneď aj viacero modelov rôznych veľkostí. Sám Lei Jun má o Xiaomi aute predstavu ako o smartfóne s dverami a následne predstavil svoju víziu o karavane, ktorý bol nabitý zariadeniami z Xiaomi Mi Home ekosystému. Dodal však aj to, že vývoj automobilu je enormne náročný a vyzdvihol, že treba premyslieť každý krok aby nedošlo k zlyhaniu.

Xiaomi karavan
Xiaomi karavan

 

Nerúbu až moc vysoko?

Xiaomi si dáva za cieľ konkurovať tým najlepším. Pri prezentácií Lei Jun zaspomínal aj na rok 2013 kedy navštívil Teslu, stretol sa s Elonom Muskom a po krátkom spomínaní oznámil, že chcú byť Tesle konkurenciou. Konkurovať chcú aj európskym automobilkám vyrábajúcim elektromobily ako sú napríklad Audi, BMW alebo Mercedes. Xiaomi zrejme nie je jediný výrobca,ktorý chce z elektroniky plynule prejsť k elektromobilite. Predsa o vstupe spoločnosti Apple na tento trh sa povráva už roky a záujem prejavil aj Huawei. Nezostáva nám nič iné ako byť trpezlivý a na ďaľšie informácie ohľadom Xiaomi auta ešte počkať.

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJblog.mi.com
Predchádzajúci článokPrvé skice odhaľujú SUV coupé Volkswagen Taigo. Bude sa predávať v Európe?
Nasledujúci článokElektrifikovaný model Jaguar F-Pace predurčuje smerovanie automobilky v najbližších rokoch.