Domov Elektromobilita Elektromobilita značky Mercedes-Benz sa rozvíja. Predstavili nový model EQB !

Elektromobilita značky Mercedes-Benz sa rozvíja. Predstavili nový model EQB !

Mercedes-EQ, EQB, 2021; Edition 1, Farbe digitalweiß, Interieur: nevagrau; EQB 350 4MATIC (Stromverbrauch kombiniert: 16,2 kWh/100 km; CO2-Emissionen kombiniert: 0 g/km);Stromverbrauch kombiniert: 16,2 kWh/100 km; CO2-Emissionen kombiniert: 0 g/km* Mercedes-EQ, EQB, 2021; Edition 1, digital white, interior: neva grey; EQB 350 (combined power consumption: 16.2 kWh/100 km, combined CO2 emissions: 0 g/km);Combined power consumption: 16.2 kWh/100 km, combined CO2 emissions: 0 g/km*

Výnimočným sa dnes predstavené elektrické vozidlo EQB stáva aj kvôli 7-miestnemu posedu, čo ponúka priestor aj pre viac členné rodiny. Stáva sa tým model EQB ideálnym rodinným vozidlom?!

Hneď na prvý pohľad si môžeme všimnúť čiernu masku chladiča typickú pre Mercedes-EQ. Ďalším charakteristickým prvkom je svetelný pásik nad maskou, ktorý spája denné svetlá Full-LED svetlometov. Vnútro svetlometov je prepracované do detailov a na vysokej úrovni. Modré zvýraznenia vo vnútri svetlometov tiež  naznačujú, že sa jedná o elektrický model Mercedes-EQ.

Svetelný pásik, ktorý spája svetlomety nechýba ani na zadnej časti. Okrem toho je poznávacia značka po novom umiestnená na nárazníku, čo zdôrazňuje krásne tvarovanie kufra. Nástupné lišty a plastové obloženie blatníkov definuje, že sa jedná o menšie SUV. Jedinečné 20-palcové kolesá, ktoré sú špeciálne pre tento model z ľahkej zliatiny v dvojfarebnom alebo až trojfarebnom prevedení dodávajú EQB sebavedomý postoj. V niektorých prípadoch sú dostupné aj s ružovým zlatým alebo modrým dekoratívnym lemom. Nový model EQB dosahuje dĺžku 4 684 mm, šírku 1 834 mm a výšku 1 667 mm.

Interiér

Veľký virtuálny kokpit pre vodiča a spojený displej infotainmentu, ktorý ponúka zobrazenie MBUX. Jedinečný charakter interiéru EQB vytvárajú rúrkové prvky v hliníkovom vzhľade. Interiér poskytuje ambientné podsvietenie a ružové zlaté dekoratívne prvky na prieduchoch vzduchu, sedadlách a dokonca aj na kľúči vozidla. Štandardná navigácia s elektrickou inteligenciou vypočíta najrýchlejšiu trasu do cieľa, vrátane nabíjacích staníc ako aj v nedávno predstavenom modely EQS. Je tiež schopný reagovať na zmeny, napríklad v dopravnej situácii alebo v štýle jazdy.

Okrem toho navigácia s elektrickou inteligenciou zabezpečuje, že batéria v prípade potreby dosiahne optimálnu teplotu nabíjania pred plánovaným zastavením nabíjania. EQB ponúka aj veľký a pohodlný priestor na palube. Až 7 miest na sedenie a dve sedadlá v treťom rade môžu využívať osoby vysoké až 1,65 metra. K dispozícii je aj umiestnenie detskej sedačky.

Objem batožinového priestoru je od 495 až 1 710 alebo 465 až 1 620 litrov, kvôli posedu v tretej rade sedadiel. Sklopenie sedadiel v druhom rade je možné nastaviť v niekoľkých polohách, ako štandard a ako možnosť na pozdĺžne nastavenie 140 milimetrov. To umožňuje zväčšenie batožinového priestoru až o 190 litrov a všestranné využitie.

Ako to je s nabíjaním?

Na verejných nabíjacích staniciach alebo dokonca aj doma je možné EQB pohodlne nabíjať až do 11 kW so striedavým prúdom (AC) pomocou palubnej nabíjačky. Čas nabíjania potrebný na úplne nabitie vozidla závisí od dostupnej infraštruktúry a vybavenia vozidla špecifického pre danú krajinu. Nabíjanie v Mercedes-Benz Wallboxe je podstatne rýchlejšie ako v domácich podmienkach. A samozrejme ešte rýchlejšie nabíjanie na rýchlonabíjacích staniciach jednosmerného prúdu (DC).

EQB sa nabíja na príslušnej nabíjacej stanici do 100 kW. Doba nabíjania je potom niečo cez 30 minút od 10-80 percent. Pre nabíjanie striedavým a jednosmerným prúdom je EQB štandardne vybavený v Európe a USA konektorom CCS (Combined Charging Systems) na pravom bočnom paneli. V Číne sa používa nabíjanie špecifické pre danú krajinu so zásuvkami na pravej a ľavej strane bočnej steny, časy nabíjania sa môžu tiež líšiť v porovnaní s európskou verziou.

Dostupné je aj nabíjanie cez Mercedes me Charge, čo je najväčšia nabíjacia sieť na svete. Skladá sa z viac ako 500.000 nabíjacích staníc v 31 krajinách.

Pohon a výkon

V Číne sa na trhy dostane EQB ako plne vybavený špičkový model vo výbave AMG Line s výkonom 215 kW (290 koní). V Európe budú mať zákazníci na výber medzi niekoľkými modelmi s pohonom predných kolies a všetkých kolies s rôznymi výkonmi, niektoré dokonca aj s výkonom nad 200 kW. Použiteľná kapacita batérií v Európe je 66,5 kWh. Tieto batérie sa vyrábajú v závodoch Daimler v Kamenzi (Nemecko) a Jawore (Poľsko). Verzia EQB 350 4Matic v Európe by mala disponovať dojazdom 478 km a to pri kombinovanej spotrebe 16,2 kWh/100 km. Pri kombinovanej spotrebe 19,2 – 18,1 kWh/100 km sa dojazd zníži približne na 419 km.

Pár zaujímavých faktov na koniec..

Nemecká automobilka Mercedes-Benz rýchlo napreduje elektrifikáciou. S modelmi EQA, EQB, EQE a EQS budú prezentované už štyri modely od Mercedes-EQ. Plug-in hybridný model Mercedes-Benz, ktorý v súčasnosti pozostáva z viac ako 20 modelových variantov, sa obnovuje elektrifikovanými derivátmi triedy C a triedy S. V roku 2021 značka Mercedes-Benz očakáva zvýšenie podielu plug-in hybridov a plne elektrických vozidiel, o približne 13 percent.

EQB bude prvým elektrickým vozidlom z maďarskej továrne v Kecskeméte. Plug-in hybridné modely CLA a CLA Shooting Brake zatiaľ zišli z výrobnej linky. Trieda A s plug-in hybridom sa bude v budúcnosti vyrábať aj v Kecskeméte, okrem nemeckej továrne Mercedes-Benz Rastatt, kde sa vyrába model EQA.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 6

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST Mercedes-Benz GLA 250e, nabijete ho za pol hodinu!
Nasledujúci článokToyota Tacoma a BMW E30? Zvláštna kombinácia, zaujímavý výsledok!