Domov News Smutné správy: Toyota Supra je prepadák. Končí na veľkom trhu

Smutné správy: Toyota Supra je prepadák. Končí na veľkom trhu

Toyota Supra sa ani zďaleka nepredáva tak, ako by automobilka chcela. Po dvoch rokoch a pár predaných kusoch opúšťa veľký trh v Rusku.

Keď sme sa dopočuli o tom, že Toyota oživí model Supra, zdalo sa to ako splnenie nereálneho sna. Nadšenie však s pribúdajúcimi správami postupne začalo opadať. Skalný fanúšikovia radového šesťvalca s označením 2JZ automobilke nikdy neodpustili strategické rozhodnutie vyvíjať model v spolupráci s BMW. A to je, ako sa zdá, kameňom úrazu zlých predajných čísel Supry prakticky všade, s výnimkou severoamerického trhu…

Začalo to filmom…

Hoci Toyota Supra tu na začiatku nového milénia bola už v štyroch generáciách, šialenstvo odštartoval v roku 2001 prvý diel série Rýchlo a zbesilo. Spolu s Domovym Dodge Chargerom išlo o absolútne najväčšie automobilové hviezdy filmu. Práve po spopularizovaní filmu začali ceny vtedy už de facto len na sekundárnom trhu dostupnej Supry štvrtej generácie rásť do astronomických výšin (a popravde neprestali rásť doteraz…). A podpísal sa na tom aj fakt, že dnes nájsť Supru Mk4 v pôvodnom stave bez zásahu tunera je prakticky nemožné…

FAST and FURIOUS - Ending Race (Charger vs Supra) #1080HD

Trvalo dlhých 17 rokov, kým sa Supra dočkala modernej reinkarnácie v podobe piatej generácie. No 2JZ sa nástupcu nedostal, hoci prvého apríla vyšli správy o vývoji vidlicového osemvalca s označením 3JZ… Namiesto toho sa Toyota rozhodla staviť na optimalizáciu nákladov a do vývoja Supry išla v spolupráci s BMW. Tá sa po predstavení novinky ukázala omnoho užšia, ako by si fanúšikovia želali. Okrem spoločnej techniky to potom boli detaily, ako napríklad operačný systém infotainmentu, či niektoré tlačidlá.

V Rusku majú smolu

A práve to sa ukázalo ako krok vedľa. Fanúšikovia novinku neprijali a dokazujú to aj predajné čísla. V roku 2019 sa v Európe predalo len 893 kusov, v minulom roku to bolo 947. A ani čísla za tento rok nie sú ohurujúce: v januári si nového majiteľ našlo 43 kusov, vo februári len o 8 viac.

Môže sa zdať, že v čase pandémie o autá tohto typu jednoducho nie je záujem. No sesterské BMW Z4, ktoré je navyše ešte menej praktické, ako Supra, sa teší veľkému záujmu: v uplynulom roku sa totiž predalo vyše 8300 kusov roadstera. No sú trhy, kde sa Supre „darí“ ešte horšie.

Na Ruskom trhu sa v roku 2019 predalo len 10 kusov a v roku 2020 len 15. Celkovo teda za 2 roky si našlo majiteľa len 25 kusov Supry. pritom ide o pomerne silný automobilový trh so 144 miliónmi ľudí… Nie je preto prekvapením, že Toyota sa rozhodla Supru stiahnuť z predaja v najväčšej krajine sveta.

Jediný trh, kde sa Supre ako-tak darí, je Severná Amerika. V podstate ide o jediný trh, kde sa jej darí lepšie ako BMW Z4 s počtom predaných kusov 5887. Legendárny status štvrtej generácie tak zrejme nikdy nedosiahne…

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 1 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokOpel predstavil nový Grandland X. Prichádza nie len s odvážnym dizajnom!
Nasledujúci článokNa trh mieri dvojica nových BMW X3 a X4. Čo môžeme očakávať ?!