Domov News Toto je 10 áut, ktoré dominujú na trhu s jazdenkami!

Toto je 10 áut, ktoré dominujú na trhu s jazdenkami!

 Kým počas prvých mesiacov tohto roku bol trh s jazdenými autami v útlme, ktorý bol výrazne ovplyvnený protipandemickými reštrikciami, vrátane zákazu maloobchodného predaja, po ich uvoľnení sa poriadne rozhýbal.

V máji sa na Slovensku  ponuka inzerovaných jazdených vozidiel medzimesačne rozšírila o 3 667 áut, na českom trhu ich pribudlo dokonca vyše 13 tisíc. Vyplýva to z kontinuálnej analýzy trhu ojazdených áut, ktorú pravidelne realizuje spoločnosť AURES Holdings, prevádzkovateľ siete autocentier AAA AUTO. Ponuka ojazdených áut na Slovensku a v Česku za mesiac narástla o vyše 17 tisíc áut

„Je vidieť, že ľudia majú potrebu svoje autá obmieňať, pretože nápor zákazníkov bol v máji naozaj enormný. Celkovo sme máj zakončili rekordom, v skupine sme prvýkrát predali viac ako 8 500 áut za mesiac. Mnohí ľudia zrejme nemali svoje zarobené peniaze kde minúť, a tak sa odložená spotreba začala prejavovať prakticky hneď, ako to bolo možné, “ hovorí prevádzkový riaditeľ autocentier AAA AUTO Petr Vaněček.

Obrovský dopyt so sebou však prináša zvýšenie cien ponúkaných áut na celom slovenskom trhu s jazdenými vozidlami. „V medziročnom porovnaní vidíme, že sa stredná hodnota ceny zdvihla z vlaňajších 6 200 eur na súčasných 6 300 eur. Aj keď ponúkaných áut na trhu pribudlo, sú modely, ktoré sú nedostatkové, čo pochopiteľne ich cenu zvyšuje. A s blížiacim sa letom a potrebou áut na dovolenky sa pravdepodobne ešte cena mierne zvýši, najmä u väčších rodinných áut,“ dopĺňa Vaněček.

 Najinzerovanejšie vozidlá v SR v jednotlivých kategóriách v máji 2021

  TOP 10 TOP 10 hybridné vozidlá TOP 10 SUV
1. Škoda Octavia Toyota RAV 4 Toyota RAV 4
2. Volkswagen Passat Toyota Auris Volkswagen Tiguan
3. Škoda Fabia Toyota C-HR Kia Sportage
4. Volkswagen Golf Toyota Corolla BMW X5
5. Škoda Superb Toyota Yaris Volkswagen Touareg
6. BMW 3 Toyota Prius Hyundai Tucson
7. Audi A4 Toyota Camry BMW X3
8. BMW 5 Ford Mondeo Mercedes ML
9. Audi A6 Suzuki SX4 S-Cross Škoda Kodiaq
10. Ford Focus Lexus RX Audi Q7

 

Situácia na trhu ojazdených áut v máji 2021

V máji 2021 bolo na slovenskom trhu inzerovaných 51 382 ojazdených áut, čo je o 3 667 viac ako v apríli 2021. Stredná hodnota ceny medzimesačne klesla o 300 eur na 6 300 eur. Stredná hodnota veku bola 9,4 roku a tachometer najčastejšie ukazoval 160 000 km. Najviac bolo v ponuke vozidiel Škoda Octavia (3 913 ks), VW Passat (2 052 ks) a Škoda Fabia (2 051 ks).

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.5 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokRenault a Peugeot čelia vážnym obvineniam z emisného podvodu!
Nasledujúci článokKoľko koní je už príliš veľa? Pre tento Dodge RAM je hranica 3000…