Domov News Je to tu! Porsche predstavuje najrýchlejšie SUV Cayenne Turbo GT!

Je to tu! Porsche predstavuje najrýchlejšie SUV Cayenne Turbo GT!

Nie je to tak dávno, čo ešte vtedy nepredstavený model Cayenne Coupé prekonal rekord na Nürburgringu. Teraz sa však nové SUV predstavuje oficiálne.

Finálne získal pomenovanie Porsche Cayenne Turbo GT a stáva sa vrcholným SUV značky Porsche. Kombinuje vysoký výkon a skvelé jazdné vlastnosti použiteľné aj na každý deň a ako sme sa už presvedčili, tak aj na okruh. Mimochodom v porovnaní s verziou plug-in hybrid Turbo S E-Hybrid, nové Turbo GT nie je tak výkonné, nuž aj tak je rýchlejšie. Okrem vysokého výkonu bol prispôsobený aj podvozok znížením o 17 mm. Tuhosť vzduchového odpruženia bola tým pádom zvýšená o 15 %. Úpravy prebehli aj pri natáčacej zadnej náprave alebo aktívnych stabilizátorov. Samozrejme sa vylepšila aj predná náprava a 22-palcové disky sa obuli do pneumatík Pirelli P Zero Corsa.

Automobilka Porsche si vždy dala záležať aj na brzdovom systéme. To platí aj v prípade nového Cayennu, ktorý dostal karbon keramické brzdy a pre skutočne špičkový zážitok sa postará aj športový výfukový systém. Takmer celý výfukový systém je titánový a spolu s odstránením stredového tlmiča sa znížila aj hmotnosť vozidla. Na prednej časti sa zmenil predný nárazník s väčšími otvormi a rozšírili sa blatníky.

Čo ukrýva pod kapotou?!

Vysoký výkon vytvára dobre známy 4.0-litorvý dvakrát preplňovaný vidlicový osemvalec, ktorý pracuje aj v Cayenne Turbo. Tentokrát sa však výkon upravil až na 471 kW (640 koní) a točivý moment na 850 Nm, čo v prepočtoch znamená o 67 kW a 80 Nm viac ako pri Cayenne Turbo. Pre dosiahnutie týchto čísel pomohlo použitie nových dielov ako napríklad kľukový hriadeľ, ojnice, piesty a rozvodová reťaz. 8-stupňová automatická prevodovka s novým vodným chladením teraz riadi rýchlejšie. Výsledky úprav sa tak ukázali aj pri zrýchlení. Cayenne Turbo GT akceleruje z 0 na 100km/h za 3,3 sekundy a maximálna rýchlosť je až 300 km/h. V porovnaní s Cayenne Turbo Coupé dosiahne stovku o šesť desatín rýchlejšie a maximálna rýchlosť tiež narástla o 14 km/h vyššie.

Aktuálne sa teda jedná o najrýchlejšie SUV od nemeckej automobilky Porsche. Konkurovať môže novinke napríklad Lamborghini Urus. Zaujímavosťou ale je, že v ponuke modelov Cayenne nepatrí medzi najvýkonnejšiu verziu. Keďže plug-in hybrid Cayenne Turbo S E-Hybrid disponuje výkonom 500 kW (680 koní). Aj kvôli ťažkým batériám dosiahne stovku za 3,8 sekundy a dokáže jazdiť až rýchlosťou 295 km/h.

Vo vnútri rýchleho SUV sa nachádza nový multimediálny systém alebo aj športové sedačky a 2 miesta v zadnej časti. Nechýbajú ani detaily a označenia Turbo GT.

Pozeráme sa na zadnú časť Cayennu Turbo GT a môžeme si ihneď všimnúť veľkú dvojicu koncoviek integrovanú do karbónového difúzora. Zadný nastaviteľný spojler zvyšuje prítlak keďže je väčší o 25 mm ako vo verzii Turbo. Nové brutálne SUV Porsche Cayenne Turbo GT je možné už objednávať. Prvé vozidlá sa k majiteľom dopravia v polovici septembra.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJauto.cz
Predchádzajúci článokAká je bezpečnosť pri 400 km/h? Bugatti Chiron Super Sport o tom vie svoje
Nasledujúci článokSituácia po pandémií: Slováci častejšie siahajú po jazdený vozidlách, budeme takto nakupovať aj elektromobily?