Domov News Toto je luxusný karavan, ktorý dokáže nabiť elektromobil

Toto je luxusný karavan, ktorý dokáže nabiť elektromobil

Karavan, ktorý dokáže nabiť elektromobil

Luxusný karavan pohodlne ubytuje štyroch pasažierov a vďaka solárnym panelom na streche sľubuje nekonečnú energiu. Umožňuje aj dobitie batérií elektromobilu.

Mať luxusný karavan je snom nejedného dobrodruha. Daňou za pohodlný mobilný domov v podobe ťažkého a nemotorného prívesu je často vyššia spotreba. O to horšie, ak ste zároveň fanúšikom elektromobilov a svojou Teslou Model X ste sa rozhodli vybrať na poznávací trip po Spojených štátoch. Nabíjacia sieť je v zámorí síce pomerne hustá, no kempovať neďaleko rušnej ulice nie je nič moc. A keď vám dôjde šťava niekde uprostred ničoho, tak ste jednoducho nahraní. Bolo preto len otázkou času, kedy sa na trh dostanú karavany, ktoré sú svojou výbavou optimalizované pre elektromobily. Jedným z nich je aj ultraluxusný Living Vehicle 2022.

Nekonečná energia?

Karavany určené pre elektromobily vo svojej podstate nie sú novinkou, no ide skôr o ojedinelé koncepty alebo prototypy výrobcov obytných vozidiel. Často sú pritom malé, keďže optimalizácia pre ťahanie elektormobilmi je  chápaná skôr ako minimalizácia hmotnosti a odporu vzduchu. To však nie je prípad americkej spoločnosti Living Vehicle, ktorá sa na problematiku rozhodla pozrieť z opačného uhla.

Už na prvý pohľad obrovský karavan (ktorého rozmery zatiaľ spoločnosti oficiálne nezverejnila) sa spolieha na pre americký trh tradičné využitie lešteného hlináka, po vzore klasických Airstream karavanov. Dizajnovo tak zapadá do modelového portfólia spoločnosti a rozdiely oproti predchádzajúcej generácii by si všimol zrejme len skutočný odborník. To hlavné sa však ukrýva v použitých riešeniach a technológiách, ktoré obytný príves predpripravujú na využitie elektromobilov.

Ide najmä o systém LVEnergy, vďaka ktorému ide pravdepodobne o jeden z najzelenejších karavanov súčasnosti: na streche celého prívesu sa nachádzajú výkonné solárne panely SunPower, ktoré dokážu generovať až 3,5 kW energie. Príves navyše dokáže uložiť až 57,6 kWh energie, čo je takmer dvojnásobok oproti predchádzajúcej generácii. Podľa výrobcu tak ide o “nevyčerpateľný zdroj obnoviteľnej energie pri táborení pre štyroch ľudí”. Samozrejme, pod podmienkou, že kempujete v slnečnej oblasti. Verzia určená pre elektromobily má navyše 20 kW duálny menič, vďaka ktorému je možné využiť slnečnú energiu aj na nabíjanie elektromobilu.

Čo všetko ponúka ?

Namiesto “útulného” karavanu máte k dispozícii úctyhodných 21,5 metra štvorcového luxusne zariadeného obytného priestoru. Nechýba napríklad 70-palcový 4K televízor v takzvanej “mediálnej miestnosti” (čo je v podstate spálňa s televízorom, sound systémom a projektorom). Zábavu dopĺňa praktická vstavaná kuchynská linka so spotrebičmi (chladnička, trúba, sporák s tromi horákmi), či práčka so sušičkou. Áno, v karavane.

Okrem toho obytný príves ponúka plne integrovaný sklápací balkón, ktorý dokáže udržať 680 kilogramov váhy, teda všetkých členov posádky a gril navyše. Luxus podčiarkuje aj moderná kúpelňa, ktorá ponúka takzvanú “dažďovú” sprchu, ktorá čerpá vodu z 380-litrovej vodnej nádrže.

Znie to skvele, však? Je čas sa dostať späť do reality. Moderné technológie a luxusné zariadenie, samozrejme, niečo stoja. V tomto prípade hovoríme o takmer 250-tisíc dolároch (teda asi 215-tisíc eur) za základný model. Obytný príves určený pre elektromobily zatiaľ nemá stanovenú cenovku, no lacnejší určite nebude. Hovorí sa dokonca až o dvojnásobnej sume, pričom termín dodania sa môže natiahnuť až na 12 mesiacov. Mimochodom, minuloročný model bol s podobnou cenovkou beznádejne vypredaný…

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJauto.cz
Predchádzajúci článokNemecká automobilka ukázala auto z budúcnosti! Audi Skysphere Concept ako z inej galaxie.
Nasledujúci článokCitroen Berlingo dostal nové vylepšenia