Domov News Prichádza 7-miestna Dacia Jogger. Cenovo dostupné rodinné auto. To však nie je...

Prichádza 7-miestna Dacia Jogger. Cenovo dostupné rodinné auto. To však nie je všetko

Rumunská automobilka ku nám prichádza so svojim najpraktickejším modelom. Dacia Jogger odvezie sedem cestujúcich a pod prednou kapotou prekvapivo absentuje naftový motor. 

Automobilku pochádzajúcu z Rumunska každý pozná. Vždy sa jednalo o cenovo dostupnejšie vozidlá, ktoré majiteľom ponúkli veľkorysí vnútorný priestor. Po čiastočnej zmene dizajnových čŕt pri modeli Sandero sa v podobnom smere nesie aj nový model, Dacia Jogger.

Dacia Jogger
Kam patrí?

Nová Dacia Jogger v portfóliu rumunskej automobilke zastáva pozíciu rodinného vozu a stáva sa náhradou praktických modelov Dokker alebo Logan MCV. Dacia označuje nový model za štvrtý kľúčový pilier značky a zároveň uvádzajú, že do roku 2025 chcú priniesť ďalšie dve novinky.

Dacia Jogger
V duchu nového Sandera.

Šéf automobilky Denis Le Vot tvrdí, že vďaka všestrannosti, rekordnému priestoru, modularite a atraktívnemu dizajnu je nový model ako stvorený pre dobrodružstvá. Predná časť vozidla sa nijak výrazne nelíši od skôr predstaveného modelu Sandero, ale z profilu je to kríženec medzi vymierajúcou kategóriou MPV a kombi. Podľa výrobcu v zadnej časti potešia veľké presklené plochy a nezvažujúca sa línia strechy. To samo o sebe sľubuje rozmerné vnútorné priestory. Celková dĺžka vozidla dosahuje hodnotu niečo málo cez 4,5 metra a na šírku má takmer 1,8 metra.

Dacia Jogger
Dacia Jogger
Praktický interiér.

Celkové rozmery vozu majiteľom ponúknu možnosť voľby medzi päť alebo sedem miestnym variantom. Päť miestna verzia ponúka batožinový priestor o objeme 708 litrov, v prípade, že zvolíte sedem miestnu verziu sa musíte uspokojiť s batožinovým priestorom o objeme 565 litrov. Po vzhľadovej stránke, aj interiér je do veľkej miery inšpirovaný novým Sanderom. Za povšimnutie stojí zhodný multimediálny systém a taktiež dekor palubnej dosky. Za pozornosť stojí bezdrôtové Apple Carplay a Android auto. Praktickosť novej Dacie Jogger dokazuje aj množstvo odkladacích priestorov. V kabíne dokopy odložíte až 24 litrov potrebných vecí a to už je slušná hodnota.

Dacia Jogger
Dacia Jogger
Hybrid pod kapotou a slušné technológie.

Nový model je postavená na modernej platforme CMF-B, vďaka ktorej nový model ponúka slušné množstvo bezpečnostných a asistenčných systémov. Vodič sa môže spoľahnúť na automatické núdzové brzdenie, sledovanie mŕtveho uhla, asistenta rozjazdu do kopca, alebo dokonca parkovacieho asistenta. Novinka zatiaľ dostala litrový trojvalec s výkonom 81 kW/110 koní, ktorý je označovaný ako TCe 110. Alternatívou k tomuto motoru je prevedenie Eco-G, ktoré sa spolieha na LPG. Technické detaily zatiaľ nepoznáme, ale výkon by mal byť zhodný so Sanderom, teda 74 kW, čo je rovných sto koní. Dacia však avizuje, že v roku 2023 paletu motorov doplní o hybridný pohon. Vďaka tomu sa chce novinka stať najdostupnejším sedem miestnym vozidlom s hybridným pohonom. Smutní zostanú asi jedine fanúšikovia naftových motorov, lebo pri prezentácií o dízli nepadlo ani slovo.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJDacia
Predchádzajúci článokAudi Grand Sphere je kolos na kolesách. Koncept je dlhší než Audi A8L
Nasledujúci článokTEST Jazdenka: Škoda Superb 2013 po 140 000 km, dokonalé auto?