Domov AUTOSALÓN MNÍCHOV Cupra Tavascan je koncept, ktorý prezradí viac aj o budúcnosti

Cupra Tavascan je koncept, ktorý prezradí viac aj o budúcnosti

Cupra predstavila svoj nový koncept Tavascan Extreme E na tohtoročnom autosalóne v Mníchove. Tento koncept bude súťažiť v nasledujúcej sezóne plne elektrickej série terénnych pretekov Extreme E.

Španielska značka tiež hovorí, že koncept zdieľa prvky svojho dizajnového jazyka s cestným elektrickým SUV Tavascan. Ukazuje aj niektoré štýlové vlastnosti pripravovaného sériového automobilu do roku 2024. Keď sa Tavascan začne predávať, bude po hatchbacku Cupra Born druhým elektrickým vozidlom spoločnosti.

Štýlové úpravy Cupry oproti súčasnému Extreme E zahŕňajú mierne prepracovaný predný nárazník, upravený zadný difúzor a nový vzhľad. Ten bol navrhnutý tak, aby vynikal z arktických, púštnych, ľadovcových a oceánskych kulís a scenérii.

Inžinieri značky tiež použili prírodné ľanové vlákna na čo najväčšiu časť karosérie auta. Cieľom je aby znížili množstvo uhlíkových vlákien v jeho štruktúre a znížili vplyv na životné prostredie. Cupra hovorí, že materiál má podobné vlastnosti ako uhlíkové vlákna. Tento materiáln sa dá ľahko prispôsobiť použitiu vo produkčných vozidlách.

Všetko sa dá vytlačiť

LED svetlomety sú ďalším novým doplnkom a majú podobný trojuholníkový dizajn ako koncept Tavascan. Cupra hovorí, že táto posledná inovácia poskytne tomuto prerekárskemu vozidlu konkurenčnú výhodu. Získa výhodu tým, že umožní tímu rýchlo sa prispôsobiť zmenám, či už kvôli poškodeniu pri nehode alebo zmenou polohy svetlometov s cieľom zlepšiť viditeľnosť. Náhradný držiak je možné vytlačiť na 3D tlačiarni za šesť hodín. To všetko bez potreby ťažkého výrobného zariadenia.

Tavascan je poháňaný 54kWh batériou umiestnenou za kokpitom pre optimálne rozloženie hmotnosti. Ide o úplne elektrickú pohonnú sústavu, ktorá podľa Cupry má zrýchlenie z 0 na 100 km za hodinu za približne štyri sekundy.

Produkcia sa blíži

Súčasný model Extreme E s názvom Odyssey 21 je vyrobený spoločnosťou Spark Racing Technology a je vybavený batériou spoločnosti Williams Advanced Engineering. Dvojmotorové pohonné ústrojenstvo dosahuje výkon 536 koní, pričom špecifikácia automobilovej súpravy bude pokračovať až do sezóny 2022.

Alejandro Agag, zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Extreme E, povedal: „Som rád, že Cupra uvádza na trh koncept Cupra Tavascan Extreme E. Pretože mu umožňuje stať sa druhým výrobcom, ktorý pre svoj tím Extreme E použije vlastnú karosériu. Tento krok vnáša do série pridaný štýl a osobnosť, ale podporuje aj naše ciele. Cieľom je aby sa Extreme E ukázal ako globálna marketingová ukážka pre partnerov. Pretože Cupra sa v budúcnosti chystá uviesť tento model na trh pre spotrebiteľov.“

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutoExpress
Predchádzajúci článokDiaľnicu D4R7, vrátane nového mostu cez Dunaj, otvoria už o pár dní. Poznáme presný dátum
Nasledujúci článokPápež František ide príkladom aj v mobilite, jazdí na elektrickej Škoda Enyaq