Domov News V Nemecku požiar zničil vzácnu zbierku historických autobusov. Dôvod prekvapí…

V Nemecku požiar zničil vzácnu zbierku historických autobusov. Dôvod prekvapí…

V depe Stuttgartského dopravného podniku došlo k požiaru, počas ktorého bolo zničených niekoľko autobusov. Podnik v depe uchovával okrem iného aj zbierku vzácnych autobusov z minulého storočia.

Požiar je nočnou morou každého zarytého autičkára. Pritom k nemu môže dôjsť až príliš jednoducho: stačí malá chyba, ktorá povedie k skratu, a požiar je na svete. Navyše, pri automobiloch sa očakáva celý rad vysoko horľavých látok, preto je boj takmer vždy vopred prehratý. O to viac to mrzí, ak požiar vznikne na mieste, kde sa nachádza množstvo historických vozidiel, pre ktoré už jednoducho nikto nikdy nevytvorí náhradu. Podobný prípad sa stal v nemeckom meste Stuttgart. Konkrétne v depe tamojšieho dopravného podniku, ktorý okrem iného udržiaval zbierku vzácnych historických autobusov. Správu o požiare priniesol Stuttgarter Zeitung.

Cestovanie do minulosti 

Nie je ničím výnimočným, že dopravné podniky aj naďalej udržiavajú vyradené autobusy v pojazdnom stave. Z času na čas ich pri oslavách, výročiach či na propagačné účely vytiahnu do premávky a umožnia tak obyvateľom vrátiť sa späť v čase o pár desaťročí.

Presne to bol prípad aj stuttgartského dopravného podniku (SSB – Stuttgarter Straßenbahn AG). V zbierke podniku sa nachádzali desiatky vyradených modelov, ktoré mapovali históriu hromadnej dopravy v meste. Najstaršie kúsky sa pritom datovali až do 60-tych rokov minulého storočia.

V zbierke sa podľa informácií nachádzali predovšetkým autobusy značky Mercedes-Benz – koniec koncov, Stuttgart je práve domovom automobilov s trojcípou hviezdou na kapote. Medzi najvzácnejšie kúsky zo zničenej zbierky patria napríklad Mercedes-Benz O317 (1957 – 1976), ktorý sa vyrábal v rokoch až ; Mercedes-Benz O322 (1959 až 1964) alebo model O307 (1973 až 1987).

Zbierku sa nepodarilo zachrániť

Proti požiaru, počas ktorého došlo aj k niekoľkým explóziám, malo bojovať až 200 hasičov z Stuttgartu a okolitých obcí. Po celonočnom boji sa hasičom podarilo dostať požiar pod kontrolu, no žiadny z historických autobusov sa nepodarilo zachrániť.

Hoci príčina požiaru sa stále vyšetruje, podľa svedkov došlo k požiaru po prezentácii najnovších elektrifikovaných prírastkov do modelového portfólia dopravného podniku. Elektrické alebo hybridné autobusy mali byť po prezentácii odparkované vedľa historických modelov, čo vyvoláva otázky, či nemohlo dôjsť k problémom s batériami.

Požiar si našťastie nevyžiadal žiadne obete na ľudských životoch, hoci dve osoby museli byť hospitalizované v dôsledku vdýchnutia splodín. Dopravný podnik plánuje aspoň časť zbierky obnoviť, no dostať sa k historickým autobusom zo 60-tych rokov nebude jednoduché.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJautoforum
Predchádzajúci článokBoris Kolár prichádza s návrhom na povinné odstupy pri predbiehaní cyklistov
Nasledujúci článokBentley Continental GT Speed Cabrio, s vetrom o preteky