Domov News Privítajte novú Mazdu 2! Teda pardon, novú Mazdu Yaris…

Privítajte novú Mazdu 2! Teda pardon, novú Mazdu Yaris…

Nová Mazda 2 Hybrid prichádza, iba žeby nie… Je to len prezlečená Toyota Yaris, čo teda ponúka? 

V dnešnej dobe automobilky hľadajú rôzne spôsoby ako znížiť emisie svojich vozidiel. Niežeby chceli ale musia. Preto pribúdajú elektromobily a tiež hybridné modely. Niektoré automobilky vyvíjajú vlastnú techniku, avšak niektoré používajú techniku konkurencie. Veľký záujem si získalo ústrojenstvo od Toyoty! Výnimkou nie je ani Mazda 2.

Toyota so svojimi plne hybridnými modelmi úspešne znižuje emisie svojich modelov a za relatívne dostupnú cenu. Niet divu, že tým láka aj ostatné značky. Po vozore iných automobiliek akou je napríklad Suzuki, sa do „klubu“ pridala ďalšia automobilka. Tou je konkrétne Mazda, ktorá predstavuje novú generáciu modelu 2. Vozidlo je teda len preznačkovaná Toyota Yaris. Odlišuje sa len logom, dokonca je rovnaký aj interiér. Narozdiel od Suzuki, tí sa ako tak snažili zapracovať aj svoje prvky.

Nová Mazda 2 Hybrid, samozrejme nenahradí súčasný model len doplní modelovú radu. Mazda2 ako taká v ponuke zostáva s obľúbenými benzínovými motormi e-Skyactiv s výkonom 75, 90 alebo 115 koní s manuálnou alebo automatickou prevodovkou. V ponuke bude nová Mazda každopádne výhradne s hybridnou technológiou, ako aj v prípade Toyoty Yaris. Benzínový trojvalec s objemom 1,5-litra ponúka 68 kW a elektromotor 59 kW. Dokopy táto kombinácia poskytuje 85 kW. Vozidlo podľa WLTP spotrebuje 3,8-4,0-litra paliva na vzdialenosť 100km a vypúšťa iba 87 až 93 gramov oxidu uhličitého tiež na 100 km. Hlavne to je dôvodom príchodu nového modelu a stáva sa tak prvým full-hybridom v európskej ponuky značky Mazda. Spolupráca značiek Toyota a Mazda sa v oblasti malých vozidiel vlastne otočila.

Zaujímavosťou je, že kedysi práve Toyota ponúkala na americkom trhu svoj model Yaris, ktorý bol preznačkovanou Mazdou 2. Toyota dodáva nie len techniku, ale bude dokonca novú Mazdu 2 Hybrid aj vyrábať spolu s Yarisom. Yaris sa vyrába vo Francúzsku v meste  Valenncienes a po novom aj v Česku v Ovčárách (okres Kolín). Presné miesto výroby Mazdy 2 zatiaľ oznámené nebolo. Je dosť možné, že to bude práve francúzska továreň odkiaľ sa už objavili aj prvé fotografie vyrobených modelov.

Nová Mazda 2 teda jej facelift sa začne predávať na jar roku 2022. Zatiaľ Mazda vypredá zostávajúce kúsky aktuálnej generácie. Okrem toho skončí aj malé SUV CX-3.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST Honda CRF 300 L. Motorka s ktorou sa dostane všade a za každého počasia
Nasledujúci článokAko nájsť rozdiely medzi modelmi Toyota GR86 a Subaru BRZ. Jednoducho, ochutnajte ich