Domov News Načo mať povinnú STK? Povedali si Rusi a zákon o STK chcú...

Načo mať povinnú STK? Povedali si Rusi a zákon o STK chcú zrušiť. Toto je dôvod…

Ako všetci dobre vieme, Rusko je krajinou neobmedzených možností. Minimálne čo sa áut týka. Niekedy sa zdá, že majú kompletne všetko na „háku“, inokedy vedia veci vyštengrovať do závratných výšin.

Môže sa to zdať ako zlý vtip, no nie nie je tomu však tak. V Rusku sa objavil bizarný zákon ohľadom povinných STK. Tie by sa mali však do budúcna zrušiť. Zákon o zrušení kontroly vozidla je aktuálne v druhom čítaní a všetko hrá v prospech toho, že aj vojde do platnosti. Ak sa k tomu Rusi dostanú, STK tak bude iba dobrovoľnou vecou.

V tejto socialistickej krajine cez STK prejdú takmer všetky vozidlá bez ohľadu na ich stav, či funkčnosť. Netvárme sa však, že u nás to tak nebolo. U nás tiež donedávna prešlo skoro všetko, po sprísnení zákona o STK sa u nás veci, trochu zmenili. No Rusi opäť idú proti prúdu a nie aby STK sprísnili naopak, ju chcú v podstate zrušiť. Čo za zrušením STK vôbec stojí? Odpoveď je veľmi jednoduchá. Korupcia. Ruská vláda si s tým nevie rady a preto sa rozhodli zisky týchto inštitúcií, ktoré ku bezpečnosti na cestách nijako nepomáhajú, zrušiť zákonom.

 

Prečo je to tak ?

Do druhého čítania sa dostal zákon o zrušení technických kontrol osobných vozidiel. Ak navrhovaný zákon prejde, povinné STK budú pre ruských motoristov iba minulosťou. Azda nepochopiteľný krok má svoje korene v tom, že ak sa v Rusku stane nehoda, tak iba 1% vozidiel to zapríčiní na základe zlého technického stavu. Polícia sa v tejto krajine sústredí prevažne na porušovanie dopravných predpisov a alkohol za volantom.

STK

Navrhovaný nový zákon sa nebude týkať všetkých vozidiel do 3,5 tony. Na technickú kontrolu nebudú musieť chodiť len vozidlá v súkromnom vlastníctve a tie, ktoré nie sú využívané na komerčné účely. Medzi nich spadajú aj vozidlá písané na firmu. Ruský štát sa tak spolieha, že za stav sa budú ruskí občania svedomito starať sami. Ak sa však stane dopravná nehoda a polícia usúdi, že to bolo vďaka zlému technickému stavu, budú vodiči pokutovaní.

STK tak bude fungovať iba na báze dobrovoľnosti, no vládna komisia ich odporúča každému pre zachovanie bezpečnosti cestnej premávky. STK ako také budú povinné pre všetkých, ktorí budú prepisovať vozidlo, robiť zmenu v registrácií, či po výmene motora.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.3 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJnewswep.com
Predchádzajúci článokZachvíľu budeme lietať. Renault AIR4, ukazuje ako si automobilka predstavuje budúcnosť
Nasledujúci článokPozor pri zimných radovánkach! Za driftovanie vám hrozí pokuta až do výšky…