Domov News BMW v tom má jasno! S výrobou spaľovacích motorov skončiť nehodlajú

BMW v tom má jasno! S výrobou spaľovacích motorov skončiť nehodlajú

Downsizing a rušenie osvedčených motorov je akosi na dennom poriadku a každý mesiac sa dozvedáme o inej automobilke, ktorá končí s vývojom motorov.

Niekoľko nemeckých automobiliek už v minulom roku oznámilo, že vývojom nových spaľovacích motorov sa do budúcna nebude vôbec zapodievať. Najväčšie automobilky ako Audi a Mercedes-Benz povedali jednoznačné NIE týmto motorom. Budúcnosť jednoducho vidia inde. Audi od roku 2026 nebude predstavovať žiadne vozidlo so spaľovacím motorom a od roku 2033 chce ich predaj úplne zastaviť. Mercedes chce predaj spaľovacích motorov ukončiť v roku 2030. Opel sa dokonca vyjadril, že skončiť chcú do roku 2028.

Nejde však iba o nemecké automobilky. Renault ide rovnakou víziou ako Mercedes a ukončenie spaľovacích motorov vidí na rok 2030. Stellantis ako taký nemá údajne prestať s produkciou ihneď. To, či ide o marketing, prípadne politickú kampaň alebo nátlak nechávame na vaše posúdenie.

Takéto termíny sa môžu zdať až nereálne, no aktuálny trend udržateľnosti je daný veľmi jasne. Vývoj všetkého sa mení doslova zo dňa na deň a nikto nevie, kde budeme o 10-15 rokov. Azda najúprimnejšie slová sú, že sa bude predávať to, čo budú zákazníci požadovať a to, čo im vývoj a reštrikcie povolia.

BMW v tom má jasno

Velikáni to už teda majú za sebou, no nájdu sa tu taktiež aj zvučné mená, ktorým sa nechce do konca spaľovacích motorov. Honda povedala tiež, že čistá elektrina ešte nie je pre nich a idú vlastnou cestou. So zaujímavým rozhodnutí však prišiel hráč z Nemecka, BMW. Už dávnejšie Bavori povedali, že spaľovacie motory si len tak nedajú. Vývoj aktuálne rozoberá šéf vývojárov.

BMW ide jasnou stratégiou a v ponuke ostanú spaľovacie motory aj po roku 2030 a radikálny koniec sa u nich neukazuje. Podľa Franka Webera je určite dôležité, aby emisie CO2 klesali smerom dole, ale taktiež je potrebné, aby boli naplnené aj priania zákazníkov.

„Jedna vec je daná jasne. Stále budeme potrebovať najnovšie spaľovacie motory pre ďalšie roky, či už benzínové alebo dieselové agregáty, či už šesťvalce alebo osemvalce. Pri šesťvalcoch sme pripravení redukovať produkciu CO2, osemvalce prídu na rad neskôr,“ vyjadril sa Weber.

Weber sa už skôr vyjadril k tomu, že BMW nechce určite zabudnúť na spaľovacie motory a nechce ľudí tlačiť do elektromobilov, ktoré nechcú. Nechce taktiež riskovať stratu zamestnancov, ktorí dokážu vyrobiť špičkové spaľovacie motory. Podľa Webera taktiež nie je možné, že elektrické vozidlá sa budú rýchlo rozširovať do sveta a do roku 2030 budú mať maximálne 50% podiel na trhu.

BMW v tom má teda určite jasno. Svet sa netočí iba okolo Európskej únie. USA a Čína sú takmer na totožnej úrovni čo sa týka spaľovacích a elektrických vozidiel. Aj keby sa EÚ, USA a Čína rozhodli ísť cestou výhradne elektromobility, stále je tu Rusko, kde prevádzka elektromobilov nie je vôbec jasná a prispôsobená.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPoznáme slovenské ceny BMW iX M60. Z tej sumy sa vám zatočí hlava
Nasledujúci článokNový Land Rover Defender 130 je riadny obor! Patentové obrázky ukázali jeho skutočnú veľkosť