Domov News Smiali ste sa Tesle za volant? Tak sa pozrite s čím prichádza...

Smiali ste sa Tesle za volant? Tak sa pozrite s čím prichádza BMW

BMW prichádza s radikálnym volantom. Fantázií sa evidentne medze nekladú a Nemci idú po stopách americkej automobilky Tesla.

Pamätáte si na ten výsmech, čo zožala Tesla za svoj volant, ktorý chcú osádzať do nových áut? Výstrelky s volantmi tu už máme nejaký ten piatok a nakoľko všetko speje k autonómnemu riadeniu, automobilky sa stále snažia prísť s niečím novým, inovatívnym.

Minulý rok prišla Tesla s vlastným návrhom volantu pomenovaný ako Yoke. Totožnú víziu má kórejský Hyundai a taktiež aj americký General Motors. Tí do svojich nových volantov zakomponovali obrazovky. Najnovšie s novým volantom prichádza BMW. Volant vyvoláva podobné kontroverzie ako spomínaná Tesla. Čo si o tom teda má človek čo myslieť?

Azda najväčším benefitom tohto volantu podľa patentových nákresov je priestor. Nakoľko je všetko orientované na autonómne riadenie, z kokpitu vozidla sa nestáva pôžitok z jazdy ale pojazdná kancelária. Čím viac priestoru, tým lepšie. Svojský volant sa skladá z páru malých rukovätí. Ten je prepojený stredom, no riadenie ostáva neporušené. Pre zatočenie doprava zdvihnete ľavú ruku, pre zatáčanie doľava pravú. Madlá si zachovajú svoju pozíciu a spojnica sa otáča okolo stredovej osi. Aký to má však všeobecný dopad?

Zrejme z toho žiadna výhoda ani nevyplýva. Patentové prihlášky v USA hovoria o tom, že ďalší priestor je možné získať použitím madiel volantu. Na nový volant si bude musieť človek jednoducho zvyknúť, nakoľko sa jedná o veľmi citlivé riadenie.

BMW sa snaží vyriešiť priestor zvýšením priestoru interiéru pomocou skladacieho volantu. Ak sa niekedy dostane do produkcie Vision Circular Concept do BMW, budeme si musieť zvyknúť na nový volant. Teraz to niekomu môže prísť komické alebo naopak priam futuristické. No, musíme si priznať, že toto nás v budúcnosti čaká, či sa to niekomu páči alebo nie. Volant sa stane už iba pozostatkom z čias minulých.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPolícia zverejnila štatistiky. Toto je najčastejšia príčina dopravných nehôd za rok 2021!
Nasledujúci článokVo Veľkej Británii vyrastie gigatováreň na výrobu batérií. V prevádzke má byť už o rok!