Domov News Nový Ford Bronco Raptor ponúka prepracovaný podvozok a výkon viac ako 400...

Nový Ford Bronco Raptor ponúka prepracovaný podvozok a výkon viac ako 400 koní!

Preproduction model with available equipment shown. Available Summer 2022. Removal of doors for off-road use only. Closed course. Professional Driver. Do not attempt unless you have special off-road driving training and are driving on a closed course. Always consult the owner’s manual before off-road driving, know your terrain and trail difficulty, and use appropriate safety gear. Ford is committed to the preservation of the environment and treading lightly.

Americký offroad Ford Bronco sa vrátil na trhy v polovici roka 2020. Tentokrát prichádza v ostrej verzii Raptor a výhradne v päťdverovej verzii. Posvieťme si na to podrobnejšie!

Bronco Raptor sa predstavil v päťdverovom prevedení kvôli požiadavkám zákazníkov a kvôli lepšej stabilite pri rýchlejšej jazde v teréne. Najvýraznejšou zmenou oproti štandardnej verzii sú ihneď badateľné mohutnejšie nadstavce blatníkov, ktoré zväčšili šírku o 25 cm. Veľké monštrum je obuté do 37-palcových pneumatík BFGoodrich. Predný nárazník sa taktiež upravil a dostal lepšiu ochranu spodnej časti motora a silné brnenie, ktoré chráni celý podvozok. V maske chladiča nechýba charakteristický nápis Ford a malé prídavné svetlomety. Na kapote a blatníkoch pribudli otvory. Vzadu sú špecifické svetlá a výstuž batožinového priestoru kvôli hmotnosti rezervného kolesa. Vozidlo disponuje aj odnímateľnými prvkami ako napríklad strešné panely alebo dvere.

Vystrojený interiér..

Samozrejme na palube sú súčasťou označenia Raptor, karbónové prvky a volant s vyznačenou stredovou polohou a tučnejším vencom. Prístrojový panel dostal jedinečný nový režim zobrazenia.

A teraz najdôležitejšie zmeny..

Bronco Raptor dostal zosilnený rám a rovnako aj karosériu vďaka čomu dosahuje až o 50 % vyššiu torznú tuhosť oproti štandardnej verzii. Automobilka vymenila aj obidve nápravy za silnejšie a širšie o približne 22 cm. Okrem toho sa zosilnili tlmičové domce, stabilizátory, tyč riadenia, čapy a mnoho ďalšieho. Extrémny americký offroad ponúka svetlú výšku vyše 33 centimetrov. Približne rovnakú hodnota vyznačuje aj dráhu predného pruženia a vzadu sa dokonca jedná o 35,5 cm. Prepracovaný podvozok dostal adaptívne tlmiče od firmy Fox Racing. Bronco Raptor môže byť hrdý na predný nájazd s uhlom až 47,2 stupňa a vzadu 40,5 stupňa. Prejazdový uhol má hodnotu 30,8 stupňa.

Oproti štandardnému prevedeniu môže Ford Bronco Raptor ťahať väčší náklad o čo sa postaralo zosilnenie konštrukcie. Tým pádom maximálna hmotnosť prívesu sa zvýšila na 2 tony. Každopádne pohon všetkých štyroch kolies ostal zachovaný.

Čo sa ukrýva pod kapotou?

Pod kapotou bubloce benzínový biturbo šesťvalec s objemom 3.0-litra. Disponuje odlišnou redukčnou prevodovkou, ktorú dopĺňa modifikovaný 10-stupňový automat SelectShift. O lepšiu symfóniu sa stará výfukový systém s klapkou, ktorou je možné regulovať jeho zvuk v štyroch úrovniach. Ford doposiaľ nezverejnil presnejšie informácie avšak vieme, že maximálny výkon motora je 400 koní.

Cena taktiež ešte nie je odhalená. Najdrahším modelom je doteraz Wildtrak, ktorý stojí na domácom trhu 47.780 dolárov (42 400€). Pri verzii Ford Bronco Raptor sa očakáva cenovka približne 60.000 dolárov. Objednávky sa začnú prijímať v marci a vtedy sa dozvieme aj presnú sumu. Zákazníci by mali svoje prvé modely dostať už v priebehu leta.

https://www.youtube.com/watch?v=sGRuIOp4jUc

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST Škoda Octavia SCOUT 2,0 TDI 4X4 – na hranici svojich možností?
Nasledujúci článokVedeli ste, že aj vaše brzdy v aute majú na svedomí Jaguar a Porsche?