Domov News Chcete vedieť skákať s autom? Poradíme vám. Dodržiavajte tieto zásady a prežijete...

Chcete vedieť skákať s autom? Poradíme vám. Dodržiavajte tieto zásady a prežijete to vy aj auto

Skok s autom je asi ten najvzrušujúcejší zážitok, aký môžete za volantom auta zažiť. Aj to však má svoju správnu techniku – pretože do vzduchu dokáže auto dostať každý blbec, ale dopadnúť s ním bez následkov vyžaduje určité zručnosti. Nebuďte ako Leclerc a skáčte bez nehody.

Skoky sú prirodzenou súčasťou rally či púštnych pretekov. Súťažné špeciály s profesionálnymi jazdcami tu skáču desiatky až stovky metrov vo vysokých rýchlostiach. Tlmiče a pružiny týchto automobilov sú prispôsobené na dopady z niekoľko metrovej výšky. Taktiež sú tieto autá vybavené pevnými držiakmi motora či prevodovky. Dopady na šotolinu či piesok nie sú nejak dramatické, máte skôr pocit, akoby ste dopadli do molitanu. Sériové automobily nemajú v popise práce letieť vzduchom, to však neznamená, že to nedokážu.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Nr928g2uHA4]

Základom je ideálne rozloženie hmotnosti

Pri jazde na okreskách neodporúčame lietať cez horizonty hlava-nehlava. Tesne pred horizontom preto pribrzdite, aby ste preniesli váhu na prednú časť, čím zaťažíte predné kolesá, aby zostali v kontakte s asfaltom. Skok s autom vyžaduje prípravu a predovšetkým zabezpečenia okolia. Uistite sa najprv, že nikoho tým neohrozíte. Nájdite si nejaký rovný úsek, na ktorom sa vozidlo nebude nakláňať, vzlet do vzduchu bude plynulý a späť na cestu dopadne rovnomerne na všetky štyri kolesá.

Auto musí byť v dobrom technickom stave a vy musíte mať dostatok odhodlania a finančnú rezervu v prípade, že váš pokus nebude úspešný. Najlepšie je začať skákať s vozidlom, ktoré má ideálne rozloženie hmotnosti. Čím je bližší pomer hmotnosti vpredu/vzadu 50:50, tým zvyšujete šancu, že váš pokus bude úspešný. Volant držte rovno a zostaňte stáť na plynovom pedáli a to aj počas dopadu na zem. Ak totiž ťuknete do brzdy, prenesiete váhu na predok a ten pristane na ceste ako prvý. V najlepšom si to odnesie iba predný nárazník, v tom horšom prípade poškodíte celú prednú nápravu aj s geometriou.

Nesnažte sa ihneď napodobniť Kena Blocka. Na začiatok úplne stačí, ak pneumatiky odlepíte od zeme na niekoľko desatín sekundy. Obzvlášť v prípade, ak skok skúšate na asfalte, dopad z väčšej výšky by vaše auto nemuselo prežiť. Ak si skok skúšate na piesku alebo snehu, vďaka mäkkému podkladu si môžete dovoliť vyskočiť o čosi vyššie. Na prvé pokusy sú vhodnejšie nejaké vozidlá typu SUV alebo pick-upy. Na rozdiel od športových hatchbackov či kupé majú dlhší zdvih pruženia a vyššiu svetlú výšku. To vás môže ochrániť pred začiatočníckymi chybami a dodať viac sebavedomia.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=lwEIWsN9L7k]

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokDostupné nabíjanie vozidla kdekoľvek sa budete na nachádzať? Čoskoro realita
Nasledujúci článokVyrazte za dobrodružstvom pohodlne a bezpečne. Nepodceňujte pravidelnú kontrolu svojho vozidla