Domov News Dopyt po jazdených vozidlách stále rastie, Slováci chcú viac hybridov

Dopyt po jazdených vozidlách stále rastie, Slováci chcú viac hybridov

Trh s jazdenými vozidlami zaživa obrovský boom, pre vysoký dopyt klesá aj samotná ponuka a zvyšuje sa aj priemerný vek jazdených vozidiel. Na Slovensku rastie záujem najmä o hybridy, ich predaj sa zvýšil šesť-násobne.

Pandémia zmenila nie len naše cestovateľské návyky, ale aj samotný trh s autami. Po viacnásobných odstávkach vo výrobe, nasledovala čipová kríza, ktorá spôsobila niekoľkomesačné predĺženie dodacích lehôt na nové vozidlá. Nový rok zo sebou priniesol nie len výraznú infláciu, ale taktiež novú krízu, ktorá sa dotkla  najmä káblových zväzkov. Akokoľvek sa výrobcovia snažia situácia stabilizovať, faktom ostáva že na niektoré bežné autá si počkáte aj viac ako rok. Tento problém sa donedávna dotýkal prevažne Európskych závodov a automobiliek vo všeobecnosti. Po vypuknutí ďalšej vlny pandémie v Číne a následných prísnych lockdownoch sa však situácia zhoršila aj pre Ázijské automobilky.

Zvýšený dopyt po jazdených vozidlách je preto logický, zákazník hľadá cestu ako sa dostať k novému respektíve novšiemu vozidlu. Spoločnosť Aures Holdings ako najväčšia sieť autobazárov na Slovensku, hlási rekordné predaje. Len na Slovensku sa spoločnosti za 1. kvartál roku 2022 podarilo predať 4 544 jazdených vozidiel.

Áut je však stále málo, trh zažíva už tretí rok nedostatok ojazdených vozidiel, spôsobený niekoľkými faktormi. Okrem už spomínaných globálnych faktorov, je dopyt a ponuka ovplyvnená aj restom cien samotných jazdeniek. Tie na cene neustále stúpajú a mnohokrát sa stáva, že majitelia starších vozidiel pri ich predaji, zinkasujú viac ako za auto reálne zaplatili pri jeho kúpe. Svoje spôsobil aj tlak na elektromobilitu, ktorý vzbudzuje obavy o budúcnosti spaľovacích vozidiel.

Rastie záujem o elektrifikované modely

Nepriaznivá situácia na trhu palív ovplyvnila dopyt po úspornejších a ekologickejších riešeniach. Zákazníci vyhľadávajú alternatívne možnosti pohonu. Kým v susedných krajinách ako Poľsko či Česká republika, rástol dopyt po benzínových automobiloch na úkor tých dieselových, Slováci si stále držia nadpolovičnú väčšinu v obľube dieselov.

Na Slovensku a v Poľsku významne rastie záujem o hybridy a elektromobily. V porovnaní s minulým prvým štvrťrokom sa tento rok na Slovensku a v Poľsku predalo už 6x toľko hybridov a takmer 5x toľko elektromobilov. U našich západných susedov dopyt po hybridoch ľahko stagnuje, ale rastie záujem o elektromotory (nárast o 50 %) a LPG (dvojnásobný nárast). Faktom však ostáva, že dopyt po alternatívnych palivách nerastie natoľko a zákazníci skôr volia nízko-objemové benzínové motory. Vyplýva to aj z celkových čísel analýzy predaja spoločnosti Aures Holdings.

  Česká republika Poľsko Slovensko
1. Benzín 52,6% 72,1% 47,0%
2. Nafta 47,1% 27,5% 51,9%
3. LPG 0,1% 0% 0,1%
4. CNG 0,02% 0% 0,04%
5. Elektro 0,1% 0,1% 0,2%
6. Hybrid 0,1% 0,3% 0,7%

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMercedes-Benz chce byť do roku 2030 bez emisnou automobilkou. Takto vyzerá plán
Nasledujúci článokBentley Bentayga EWB: wellness na kolesách