Domov Elektromobilita Ďalšia chyba Tesly môže spôsobiť nehodu pri brzdení

Ďalšia chyba Tesly môže spôsobiť nehodu pri brzdení

Tesla Roadster

Aktuálne už viac ako 750 majiteľov Tesly sa sťažuje na svoje elektromobily. V Spojených štátoch pribúdajú sťažnosti ako na bežiacom páse. Ich vozidlá totižto kedykoľvek a kdekoľvek na ceste bezdôvodne zastavia. Tento jav sa vyskytuje vo vozidlách, ktoré využívajú iba čiastočne automatizovaný systém ovládania a riadenia vozidla.

Majitelia Tesly sú nespokojní. Aj tak by sa dala zhrnúť aktuálna situácia zhruba 750 majiteľov elektromobilu Tesla. Ako informoval Americký národný ústav pre bezpečnosť cestnej premávky (NHTSA), situácia si žiada vysvetlenie a objasnenie. Práve preto tento úrad oficiálnym listom požiadal Teslu o vyjadrenie. Táto problematika by sa však mala dotknúť až viac ako 416 tisíc vozidiel.

Brzdí kedy sa jej zachce

Americký národný ústav už spustil proces vyšetrovania bezdôvodného zastavovania a brzdenia modelov Tesla Model 3 a Model Y. Toto vyšetrovanie začalo ešte minulý rok v priebehu februára. Doteraz úrad preskúmal zhruba 416 tisíc automobilov so zabudovanými prvkami systému autonómneho riadenia. Tento systém prináša možnosť autonómnej zmeny jazdných pruhov a brzdenia. Samovoľné a hlavne bezdôvodné brzdenie ale zďaleka nie je jediným problémom Tesly. Jeden prípad hovorí za všetko. Tesla svojmu zákazníkovi dodala vozidlo bez kompletného brzdového systému. Odhalenie problému trvalo nejakú dobu vďaka používaniu rekuperácie na brzdenie.

NHTSA uvádza, že majitelia samovoľne brzdiacich modelov sa obávali najmä o svoju bezpečnosť. A to z dôvodu možnosti kolízie s vozidlami za nimi pri nečakanom prudkom brzdení. Úrad rovnako žiada Teslu o podklady a prípadné informácie, či mohli vozidlá zachytiť náhodne nejakú prekážku a aká bola ich počiatočná a konečná rýchlosť. Takéto nečakané a ničím nevyvolané brzdenie sa javí ako jeden z najväčších mínusov autonómneho riadenia Tesly.

Turbolentné obdobie

Tesla aktuálne neprežíva to najružovejšie obdobie. Možno ste len nedávno zachytili informácie o podstatnom prepúšťaní tohto amerického výrobcu vozidiel. Elon Musk čelí značnej kritike, keďže plánuje prepustiť 10% svojich zamestnancov. Dôvodom je jeho zlý pocit z aktuálnej ekonomickej situácie. No a keďže toto vyšetrovanie Tesly nie je prvým ale až štvrtým za posledné 3 roky, automobilka čelí vcelku zložitej situácii.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJFontech
Predchádzajúci článokNajnovšie zobrazenie Apple CarPlay sa rozšíri aj na obrazovku digitálneho prístrojového štítu
Nasledujúci článokSpaľovacie motory dostanú stopku. Po tomto roku si ich už nekúpite