Domov News Privítajte ABT Audi RS3-R – pekelný hatchback iba ako limitka

Privítajte ABT Audi RS3-R – pekelný hatchback iba ako limitka

Známy nemecký úpravca automobilov ABT si vzal tentokrát do parády horúcu Audi RS3. Vznikol tak ešte horúcejší model s označením ABT Audi RS3-R. A čo jeho parametre ? Myslím si, že sú skutočne pôsobivé, ale veď posúďte sami.

Nemecký úpravca áut ABT Sportsline ponúka úpravy veľkého množstva koncernových vozidiel. Model ABT Audi RS3-R však nie je prvým počinom pre model RS3. Už dávnejšie spoločnosť ABT predstavila prvý balíček úprav pre tento model. A keďže s jedlom rastie chuť, pripravila si trošku pikantnejšiu a ostrejšiu verziu Audi RS3. Jej parametre sú, povedzme si úprimne, viac než slušné.

Poriadny výkon aj v základe

Začnime však po poriadku a povedzme si, že sériová Audi RS3 skrýva pod kapotou 2,5 litrový päťvalec preplňovaný turbom s výkonom 294 kW (400 koní). Jeho krútiaci moment sa zastaví na hranici 500 Nm. Najmä preto zrýchľuje z 0 na 100 km/h za 3,8 sekundy. Ak by ste to porovnali s inými športovými hatchbackmi, Audi by vyšlo väčšinou víťazne. No šikovní ľudia v ABT si povedali, že to je aj tak málo a rozhodli sa pridať výkonu a krútiaceho momentu viac.

Model RS3 si tak prešiel úpravou riadiacej jednotky motora, intercooleru a celého výfukového systému. Vďaka spomínaným úpravám sa podarilo technikom ABT dostať výkon na 338 kW (500 koní) a jeho točivý moment posunúť na hranicu 600 Nm. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h sa tak aktuálne dá zvládnuť v upravenom modeli za 3,3 sekundy. Ako majiteľ takéhoto skvostu máte dokonca k dispozícii aj aplikáciu s názvom myABT, pomocou ktorej dokážete navýšiť maximálnu rýchlosť až na 300 km/h.

Vizuál aj technika

Aby sme však nezostali iba pri výkonových parametroch, treba spomenúť aj vizuálne zmeny. Model RS3-R dostal zaujímavý a hlavne výrazný predný splitter, aerodynamické prvky na prednom nárazníku a nové spätné zrkadlá pre lepšie obtekanie vzduchu. Do úprav vizuálu môžeme zaradiť aj prahy a decentný strešný spojler. Na výber máte v prípade pridaných prvkov karosérie dve farebné varianty – lesklá čierna, respektíve karbón. Zadný nárazník krásne dopĺňajú štyri koncovky výfuku s priemerom 95 mm. Okrem estetiky plnia aj audio funkciu a výrazne zlepšujú zvukový prejav auta.

Hýčkanie a opateru dostal aj podvozok. Medzi úpravy patria športové stabilizátory a tuhšie pružiny. Ak by vám to bolo málo, môžete si priplatiť aj kompletne nastaviteľný podvozok pre lepšiu ovládateľnosť. 20-palcové kované disky z dielne HR High Performance dopĺňajú všetky spomínané úpravy a umocňujú športový look vozidla. Rovnako aj interiér dostal mierne kozmetické úpravy v podobe prešívaných emblémov ABT na sedadlách, koberčekoch a špeciálne osvetlenie vonkajšieho priestoru.

ABT plánuje takto upraviť iba limitovaný počet 200 kusov vozidiel RS3-R. Celý takýto balíček by vás vyšiel na zhruba 40 tisíc eur. K tomu prirátajte cenu samotného modelu Audi RS3 a máte unikátne vozidlo, akých na svete nebude asi príliš veľa. Teda konkrétne iba 200 kusov.

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAuto.cz
Predchádzajúci článokMazda prichádza s novými motorizáciami, ktoré by sme v Európe ani nečakali
Nasledujúci článokVespa Pic Nic: nová letná romanca