Domov News Na východ Slovenska mieri ďalší veľký investor. Zamestná až 4000 tisíc ľudí

Na východ Slovenska mieri ďalší veľký investor. Zamestná až 4000 tisíc ľudí

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) v stredu informoval o veľkej investícii spoločnosti Bosch na východe Slovenska. Očakáva sa, že v obci Záborské pri Prešove, kde vznikne „Záborské Industrial Park“, zamestná štyritisíc ľudí.

Investičná pomoc pre Bosch je už vopred dohodnutá. Stačí, ak spoločnosť o ňu požiada a dostane od štátu 37 miliónov eur na vytvorenie štyritisíc pracovných miest. „Východ potrebuje takéto investície ako soľ,“ reagoval Sulík na sociálnej sieti a doplnil, že nepriamo na východe získa zamestnanie ďalších štyritisíc ľudí. Bosch by mal v obci pri Prešove vyrábať motory do elektrobicyklov.

Jeden už v Prešove je

Prevažná časť strategického územia investičného projektu „Záborské Industrial Park“ sa nachádza v katastrálnom území Záborské v okrese Prešov, pričom časť nevyhnutnej externej infraštruktúry strategického územia je v susednom katastrálnom území Petrovany. Cieľom investičného projektu je príprava strategického územia „Záborské Industrial Park“ s plánovanou výmerou 115,74 hektára. Park má podľa predkladacej správy predpoklad prilákať investície nielen v oblasti priemyselnej výroby a služieb, ale aj v oblasti výskumu a vývoja. Priemyselný park bude pripravovať štátna spoločnosť MH Invest. Obec Záborské má niečo cez 1100 obyvateľov a z centra Prešova je vzdialená približne 10 kilometrov. Na území sa už jeden priemyselný park s plochou 238 621 metrov štvorcových nachádza, patrí mestu Prešov. Posledné voľné pozemky v ňom predalo vlani spoločnosti Prysmian Kablo, ktorá sa zaoberá výrobou dátových káblov a v parku pôsobí dlhodobo. V súčasnosti je v ňom etablovaných deväť investorov a v plnej prevádzke ponúka 1250 pracovných miest.

Dobrá správa pre samosprávu

„Spoločne s agentúrou SARIO sme v tejto veci opatrní a lojálni, aby sme neohrozili rokovania, ktoré aktuálne prebiehajú. Veľmi nám záleží, aby sa dodržali všetky vzájomné dohody, preto sa nemôžeme vyjadrovať k podrobnostiam,“ informoval Majerský. Potvrdil, že Prešovský samosprávny kraj v spolupráci s ministerstvom hospodárstva vyvinul maximálne úsilie, aby prišiel silný investor a priniesol nové pracovné príležitosti pre tento ťažko skúšaný kraj. „Prešovský samosprávny kraj má za sebou množstvo rokovaní, ktoré smerujú k zabezpečeniu potrebnej cestnej infraštruktúry, prímestskej dopravy, ale aj prepojenia s našimi strednými školami najmä v oblasti duálneho vzdelávania.

Dostatok zamestnancov

V Prešovskom kraji je podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny stále viac ako 40-tisíc disponibilných uchádzačov o zamestnanie. To je viac, ako majú spolu Bratislavský, Trnavský a Trenčiansky kraj. V samotnom Prešovskom je viac ako 7 000 uchádzačov o zamestnanie. Dostatok voľnej pracovnej sily teda v regióne je. Príchod takejto významnej továrne by výrazne pozdvihol životnú úroveň, keďže by sa vytvorili i nepriame pracovné miesta a pracovné miesta u subdodávateľov. Celkovo by mohla nezamestnanosť poklesnúť až o 8 000 ľudí.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJaktuality.sk
Predchádzajúci článokNezaplatili ste v minulosti pokutu za jazdu po diaľnici bez diaľničnej známky? Môžete očakávať poštu od exekútora
Nasledujúci článokJeep predstavil tie najúčinnejšie a najsofistikovanejšie stierače na trhu.