Domov News Mapy Google po novom ponúknu aj ekologické trasy

Mapy Google po novom ponúknu aj ekologické trasy

Spoločnosť Google zavádza do Máp Google možnosť voľby ekologických trás. Nová funkcia bude v najbližších týždňoch postupne nabiehať používateľom aj na Slovensku.  

Google odhaduje, že ekologické trasy majú potenciál ušetriť viac ako jeden milión ton emisií uhlíka ročne na celom svete. Predstavuje to ekvivalent, ako keby z ciest zmizlo 200 000 áut.

Google vám ukáže, koľko paliva ušetríte

Zatiaľ čo Mapy Google doteraz zobrazovali vodičom najrýchlejšiu možnú trasu do cieľa, po novom im začnú ponúkať aj tú najúspornejšiu (ak sú rozdielne). Používateľom sa zobrazí približná úspora paliva a časový rozdiel medzi oboma trasami. Funkcia tiež umožňuje vodičom zvoliť si typ pohonu svojho vozidla (benzínový, dieselový, hybridný alebo elektrický) a optimalizovať ekologické trasy s ohľadom na spotrebu paliva či záťaž batérie.

Mapy Google

Návrhy ekologických trás sú založené na umelej inteligencii, ktorá podľa Googlu predstavuje dôležitú technológiu na boj proti klimatickej zmene. Umelá inteligencia identifikuje všetky relevantné trasy z bodu A do bodu B a vypočíta spotrebu paliva pre každú z nich na základe historických, ako aj reálnych dopravných vzorcov, prevýšenia a typu cesty a ďalších údajov. Vodiči, ktorí o túto ponuku nebudú mať záujem, môžu novinku v nastavení aplikácie jednoducho vypnúť.

Mapy Google

Nie je to úplná novinka

Funkcia ekologických trás na Mapách Google bola už predtým spustená v USA a Kanade. Podľa odhadov ušetrila viac ako pol milióna ton emisií uhlíka. To zodpovedá ekvivalentu 100 000 áut, ktoré by zmizli z ciest. Nedávno bola táto funkcia zavedená aj v Nemecku.

Mapy Google

Google Mapy začali fungovať pod záštitou Google v roku 2005. Satelitné snímky sú robené z vtáčej perspektívy. Vedeli ste, že väčšina snímok miest, ktoré majú naozaj vysoké rozlíšenie, sú vlastne letecké fotografie vyhotovené z lietadla vo výške 240 až 460 metrov? Zvyšné snímky zachytávajú samozrejme satelity.

Inteligentné semafory od Googlu by tiež mohli šetriť palivo

Google sa snaží pomôcť doprave aj inteligentnou svetelnou signalizáciou. Príliš dlhé státie vozidla na križovatke zbytočne plytvá palivom a tak zvyšuje znečistenie životného prostredia na danom mieste. Semafory od spoločnosti Google by vďaka svojej umelej inteligencií mali vedieť vypočítať ideálne intervaly zelenej a červenej. Týmto by sa im malo podariť znížiť emisie v konkrétnom mieste na možné minimum. Pilotný projekt sa momentálne realizuje na štyroch rôznych miestach v Izraeli. Na testovaní s Google nespolupracujú len izraelské mestá Haifa a Bersheva, ale aj samotná izraelská cestná spoločnosť. Doterajšie výsledky naznačujú zníženie doby čakania na križovatkách o 10 až 20 %.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST Peugeot 308 SW 1,5 Blue HDi GT Pack – stávka na istotu
Nasledujúci článokSeat Formula – španielske Audi TT sa výroby nikdy nedočkalo

2 COMMENTS

Comments are closed.