Domov News Dacia MANIFESTO je autom, v ktorom sa môžete sprchovať (a nielen to)

Dacia MANIFESTO je autom, v ktorom sa môžete sprchovať (a nielen to)

20 mesiacov po predstavení strategického plánu Renaulution vstupuje Dacia do novej kapitoly svojej histórie. Jej manifestom blízkej budúcnosti je koncept s príznačným názvom MANIFESTO.

Koncepčný automobil Dacia MANIFESTO je testovací priestor pre nápady. Je to vozidlo spojené s prírodou, šetrné k životnému prostrediu a prekypujúce novinkami, z ktorých niektoré budú dostupné aj na budúcich vozidlách značky Dacia.

Subdodávatelia dverí a okien dostali výpoveď

To spojenie s prírodou je skutočné, bez akýchkoľvek filtrov. Medzi cestujúcimi a okolím totiž nie sú žiadne dvere, okná ani čelné sklo. Rôznym aktivitám v prírode je naklonená aj pracovná plocha, ktorá slúži na tieto účely namiesto dverí batožinového priestoru. Systém konektivity Bring-Your-Own-Device umožňuje plne integrovať smartfón do palubnej dosky a na palubný počítač. Je to niečo, čo používa napríklad aj model Sandero a Dacia bude evidentne tento systém rozvíjať ďalej. Je totiž jednoduchý, efektívny aj cenovo dostupný.

Dacia MANIFESTO

Absolútne vodotesný

Jeden z prvkov konceptu, ktorý by si mohol nájsť uplatnenie aj v sériových vozidlách, je systém YouClip na zabezpečenie rôznych praktických doplnkov. Predný svetlomet sa dá odpojiť z karosérie a použiť ako výkonná baterka. Aj ďalšie prvky a riešenia sú ako stvorené na nepretržitý pobyt v prírode. Automobil je úplne vodotesný. Jeho vnútro je dokonca možné vyčistiť prúdom vody. Poťahy sedadiel sú odnímateľné a v priebehu niekoľkých sekúnd sa môžu zmeniť na spacie vaky. Ako typický horal má pohon všetkých kolies a veľkorysú svetlú výšku.

Dacia MANIFESTO

Strešný nosič môže niesť všetky druhy nákladu, pretože nosné tyče sa môžu posúvať do rôznych konfigurácií. Toto riešenie si už obľúbili majitelia modelov Sandero Stepway a Jogger a už čoskoro by mali byť dostupné aj pre Duster.  Dacia MANIFESTO má tiež vyberateľnú batériu dobíjateľnú cez domácu zásuvku, takže sa hocikedy môže stať zdrojom energie pre akékoľvek outdoorové aktivity, ktoré si to vyžadujú.

Korkom pokrytá palubovka

Veľká časť karosérie konceptu MANIFESTO je vyrobená z recyklovaných plastov, materiálov, vyrobených zo spracovaných použitých polymérov so škvrnitým povrchom, s názvom Starkle. Interiér je zase vybavený prírodnými materiálmi, ako je napríklad korok, ktorý pokrýva palubnú dosku. Automobil používa pneumatiky bez vzduchu. Sú tak odolné voči prepichnutiu a vydržia aj extrémnu záťaž.

Dacia MANIFESTO

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 1 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokBudú mestskí policajti merať rýchlosť? Možno už čoskoro áno
Nasledujúci článokSubaru Crosstrek je náhrada za XV s hybridným pohonom a vyšším komfortom