Domov News Žiadne pedále ani volant ? Aj takto sa dá ovládať auto

Žiadne pedále ani volant ? Aj takto sa dá ovládať auto

Asi sa zhodneme, že základom ovládania každého štandardného vozidla sú pedále a volant. A keďže každé pravidlo má svoje výnimky, tak existuje aj minimálne jedno auto, ktoré sa vymyká bežným štandardom. Pýtate sa, ako je to možné ? 

Pedále a volant patria medzi tú úplne najelementárnejšiu výbavu každého vozidla. No existujú aj prípady, kedy prvá časť vety neplatí a napriek tomu je možné automobil ovládať. Svoje by o tom vedel hovoriť Slovák Róbert, ktorý aj napriek svojmu zdravotnému znevýhodneniu má tú možnosť šoférovať automobil. Otáznik stále visí nad spôsobom ovládania. Aj na to máme odpoveď, Róbert na ovládanie vozidla používa špeciálny joystick a hlasové ovládanie.

Ako získať vodičák bez auta?

Získať možnosť šoférovať vozidlo takýmto spôsobom nemožno označiť za jednoduchú. Róbert sa stal vôbec prvým človekom na Slovensku, ktorý má takúto možnosť a môže šoférovať takto špeciálne upravené vozidlo. Vďaka verejnej zbierke mohla prebehnúť špeciálna úprava vozidla. Paradoxom je, že ak by chcel požiadať o dotáciu od štátu, musel by predložiť vodičský preukaz. Ako však môže predložiť vodičský preukaz, ak na jeho získanie potrebuje špeciálne upravené vozidlo? Tak trochu slovenské, však?

Zdroj: TV Markíza

Špeciálna úprava vozidla šitá na mieru nie je zrovna lacnou záležitosťou. Ak sa sčítajú všetky náklady čisto iba na úpravu, skončíme na čiastke zhruba 60 tisíc eur. K tomu ešte treba prirátať aj kúpnu cenu vozidla a celkovo tak atakujeme hranicu 100 tisíc eur. Časť pokryla verejná zbierka a časť úver, ktorý si musel Róbert vziať. Vodičské oprávnenie sa podarilo Róbertovi získať v Českej republike a úprava vozidla prebehla v Nemecku. Vráťme sa však ešte k samotnému vodičskému kurzu. Ten trval až 4 roky, počas ktorých sa Róbert naučil presne ovládať svoje vozidlo.

Zdroj: Robert Balušík/Facebook
Návod pre ostatných

Akým spôsobom sa takto špeciálne auto ovláda? Volant a pedále nahrádza už spomínaný joystick. Potiahnutím k sebe pridávate, od seba zasa brzdíte. Hýbanie do strán nahrádza točenie volantom. Na všetko ostatné používa hlasové ovládanie. Hlasom Róbert zapína smerovky, mení rôzne režimy alebo sťahuje okná. Aj toto je jeden zo spôsobov, ako možno ukázať ľuďom so zdravotným znevýhodnením, že všetko sa dá dokázať. Nám nezostáva nič iné, iba Róbertovi popriať veľa šťastných kilometrov.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJStartitup.sk
Predchádzajúci článokNávrat ku koreňom. Citroën predstavuje nové logo, ktoré až tak nové nie je
Nasledujúci článokOpel Astra GSe – toto má byť náhrada za OPC a GSi?