Domov News Porsche oslavuje 50 rokov modelov RS atraktívnou výstavou

Porsche oslavuje 50 rokov modelov RS atraktívnou výstavou

Automobilka Porsche bezpochyby patrí medzi tých najznámejších výrobcov športových automobilov na svete. Je snom mnohých z nás vlastniť svoje vlastné Porsche. Nuž a práve v tejto dobe Porsche Múzeum v nemeckom meste Zuffenhausen oslavuje 50 rokov modelov RS. Názov výstavy je prostý – Spirit of Carrera RS.

Automobilka Porsche si práve tento rok pripomína už 50. výročie od prvej premiéry ich modelu, ktorý niesol označenie RS. Šlo o dnes už legendárny model Porsche 911 Carrera RS 2.7. Tento model predstavili presne 5. októba 1972 počas parížskeho autosalónu. Ide o vozidlo, ktoré vzniklo z dôvodu homologizácie nového pretekárskeho modelu Porsche 911. Pod kapotou sa nachádzal vzduchom chladený plochý šesťvalec s objemom 2,7 litra.

Porsche RS

Okrem zvýšeného objemu z pôvodných 2,4 litra dostal tento motor aj novší systém vstrekovania paliva. Jeho výkon preto narástol na 210 konských síl a krútiaci moment dosahoval až 255 Nm. O prenos výkonu na kolesá sa starala 5-stupňová manuálna prevodovka. Prvé Porsche s označením RS dokázalo zrýchliť z 0 na 100 km/h za 5,8 sekundy. Jeho maximálna rýchlosť sa zastavila na 245 km/h.

Porsche RS

Legendárny „kačací chvost“

Aby sme však nezostali iba pri číselných údajoch, určite treba spomenúť aj ostatné vylepšenia. Práve vďaka nim sa Porsche mohlo líšiť od zbytku vtedajšej ponuky. Okrem predného splitteru sa Porsche dočkalo dnes už kultového zadného spojleru v štýle „duck tail“. Kvôli vtedajším normám musela automobilka vyrobiť minimálne 500 kusov civilných vozidiel, aby tak splnila požiadavky na homologizáciu.

Celkovo sa však predalo trojnásobne viac kusov, presnejšie 1 580. Aby si však zákazníci mohli užiť istú dávku personalizácie, dostali na výber aj paket Šport. Tento balíček zahŕňal zníženie hmotnosti odstránením zadných sedadiel, čalúnenia a ručných opierok. Na výber bol aj balíček Touring, ktorý priniesol mäkšie odpruženie vozidla a napríklad aj elektrické ovládanie okien.

Porsche RS

Vtiahne vás do deja

Výstava s názvom „Spirit of Carrera RS“ prináša návštevníkom aj prototyp originálneho modelu RS v zelenej metalickej farbe. Návštevníci sa môžu tešiť aj na modeli 964, 996, 997, 991 a 992. Čerešničkou na torte je model Porsche 911 Sport Classic.

Okrem skutočných modelov Porsche budú k dispozícii aj dobové materiály a fotografie. Organizátorom ide o to, čo najviac priblížiť priebeh 50 rokov života modelov RS. Táto výstava chce vniesť návštevníkov do dlhých 50 rokov a ukázať postupný vývoj a napredovanie. Nepôjde však iba o model RS, ale aj o ostrý model RSR, ktorý sa tiež stane súčasťou výstavy. Výstava sa začne 20. októbra a ak milujete značku Porsche, ide o event, ktorý by ste si nemali nechať ujsť. 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokXM – najvýkonnejšie sériovo vyrábané BMW všetkých čias
Nasledujúci článokSte vy a vaše auto pripravení na mokrú vozovku a daždivé počasie?