Domov News Porsche láme jeden rekord za druhým

Porsche láme jeden rekord za druhým

Automobilka Porsche nepochybne patrí k hŕstke tých najlepších. Dokazuje to prekonávaním hneď niekoľkých rekordov, medzi ktorými nechýba rekord z Nürburgringu, kde nová 911 GT3 RS prekonala klasickú GT3 o 10 sekúnd.

Automobilky sa už dlhé roky stále v niečom prekonávajú. Či už v maximálnej rýchlosti, akcelerácii alebo spotrebe. Doslova v každej jednej disciplíne, ktorá vás napadne, automobilky vedú medzi sebou tvrdé boje. V týchto súťažiach nechýba ani Porsche. V posledných rokoch sa zaužíval trend, že každé jedno auto so športovejším duchom treba vypustiť na slávnu trať Nürburgring. Niektoré automobilky sú až posadnuté časom na kolo na tejto obávanej trati.

Prekonávajú samých seba

Začneme hneď zhurta. Neubehla dlhá doba od predstavenia najostrejšej verzie Porsche 911 GT3 RS a hneď prekonáva rekord v čase na jedno kolo na obávanej trati. Nové GT3 RS potvrdilo svoje postavenie v hierarchii automobilov Porshce a stáva sa tak najrýchlejším na Nürburgringu. Porsche však tentokrát prekonáva samé seba, nakoľko doterajším držiteľom bola trošku civilnejšia verzia totožného auta, GT3 bez prívlastku RS. Tá klasická GT3 zajazdila v zelenom pekle jedno kolo za 6:59:927. No a teraz si podržte klobúk, nová verzia GT3 RS svojho súrodenca porazila o ohromných 10 sekúnd, s výsledným časom 6:49:328. Aj keď je to výborný čas, na stanovenie okruhového rekordu sériových áut to nestačilo.

Nemusí ich to mrzieť

Aj keď tento rekord novej GT3 RS ušiel medzi prsty, samotnú automobilku to vôbec mrzieť nemusí. Rekord v tejto disciplíne drží Porsche 911 GT2 RS. Síce nešlo o vozidlo priamo z továrne, ale o mierne upravenú verziu už legendárnou spoločnosťou Manthey Racing. Vtedy za volantom sedel Lars Kern, ktorému sa podarilo zajazdiť rekordný čas 6:43. Samotnú automobilku síce nemrzí, že rekord nedrží nová GT3 RS, podotkla však, že existuje šanca, že by novinka mohla dosiahnuť na ešte lepší čas ako teraz.

Na inom kontinente

Teraz sa presunieme na úplne iný kontinent, kde Porsche prelomilo ďalší rekord. Podobne ako Nürburgring, aj trať Pikes Peak patrí k tým, na ktorej sa automobilky predbiehajú v tom, zajazdiť čo najkratší čas. Na tejto trati bol doterajším rekordérom v kategórií produkčných áut model automobilky Bentley, Continental GT, ktoré ešte v roku 2019 stanovilo skvelý čas 10:18:4. Počas jubilejného stého ročníku legendárnych pretekov Pikes Peak International Hill Climb sa David Donner pokúsil prekonať tento rekord za volantom Porsche 911 Turbo S. Bohužiaľ, nepodarilo sa mu to a aj napriek mokrej trati skončil druhý. Vďaka novému pravidlu však nemusel čakať celý rok na ďalšiu príležitosť, a tak 27. septembra absolvoval ďalšie kolo. Tentokrát mu to vyšlo a dokonca dokázal pokoriť hranicu 10 minút v kategórii sériových automobilov, a to s časom 9:53:50.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJnewsroom.porsche.com
Predchádzajúci článokLetné a zimné pneumatiky, máte v tom jasno?
Nasledujúci článokDotykové obrazovky – skvelý sluha alebo nebezpečný pán?