Domov News Bez nástupcu končí ďalší obľúbený automobil, planétu zaplavujú SUV

Bez nástupcu končí ďalší obľúbený automobil, planétu zaplavujú SUV

SEAT za necelých 7 rokov predal milión SUV, výroba Volkswagenu Sharan sa zastavila.

SEAT bol jeden z posledných mainstreamových výrobcov automobilov, ktorý vo svojom portfóliu nemal žiadne vozidlo kategórie SUV. To sa zmenilo v roku 2015 príchodom modelu Ateca, neskôr v roku 2017 sa do predaja dostala menšia Arona a v roku 2018 zase väčšie Tarraco.

Milión predaných SUV

SEAT teraz hlási, že predal miliónty kus SUV. Konkrétne sa ním stala Arona, ktorej sa celosvetovo predalo už 481 585 kusov. Arona je napríklad prvým SUV, ktoré zaujalo pozíciu najpredávanejšieho automobilu na španielskom trhu. Od svojho debutu sa ho v tejto krajine predalo takmer 98 000 kusov. Len pripomíname, že SEAT Arona sa vyrába v závode Martorell.

Vynikajúcimi predajnými číslami sa môže pochváliť aj Ateca, ktorá si našla už 435 443 majiteľov. Tá je populárna najmä v Nemecku, kde sa doteraz celkovo predalo vyše 108 000 kusov. Tarraco si doteraz ho kúpilo 88 820 zákazníkov. Je prvým modelom značky SEAT, ktorého meno vzišlo z verejného hlasovania, na ktorom sa zúčastnilo vyše 140 000 ľudí. Rovnako ako pri Atece je aj pre Tarraco najväčším trhom Nemecko, kde sa z neho doteraz predalo 29 000 kusov.

2021 SEAT Ateca 1,5 TSI Family - Startstop.sk - TEST

Takmer každé druhé vozidlo predané v Európe je SUV

V roku 2021 na vozidlá typu SUV pripadlo celkovo až 46 % nových registrácií v Európe, čo predstavuje nárast o 5 % oproti predchádzajúcemu roku. Jasným príkladom tohto rastu je aj modelová ponuka značky SEAT. V uplynulom roku na modely Arona, Ateca a Tarraco pripadlo 49 % z celosvetového predaja značky s počtom 192 100  kusov.

Výroba VW Sharan končí

10. októbra sa zastavila výroba Volkswagenu Sharan v portugalskom závode Palmela. Veľké rodinné MPV, ktoré bolo obľúbené u rodín i podnikateľov, sa vyrábalo dlhých 27 rokov, počas ktorých sa predalo vyše 1 milión kusov. Veď aktuálny model po sklopení druhého i tretieho radu sedadiel poskytne úložný priestor veľký vyše 2400 litrov. So skončením výroby sa počítalo už v roku 2015, avšak pretrvávajúci záujem zákazníkov sa postaral o jej pokračovanie. Osudným sa Sharanu nakoniec stali problémy v dodávateľských reťazcoch. Volkswagen už dávnejšie avizoval, že Sharan nástupcu nedostane.

Momentálne sa Sharan u nás predáva s motorom 1,4 TSI s výkonom 150 koní a 6-stupňovou manuálnou alebo 6-stupňovou automatickou prevodovkou, základná cena za výbavu Comfortline a manuál začína podľa cenníka na sume 39.290 eur. Dostupnosť tohto MPV je ale otázna, nakoľko výroba už bola zastavená a na slovenskej internetovej stránke Volkswagenu medzi aktuálne dostupnými skladovými vozidlami Sharan nenájdete.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokŠkoda Yeti Pickup bol len kúsok od sériovej výroby
Nasledujúci článokMoto Guzzi V100 Mandello – prvá motorka s adaptívnou aerodynamikou na svete