Domov News Srdciari sa dočkali. V roku 2023 sa v Česku uskutočnia preteky šampionátu...

Srdciari sa dočkali. V roku 2023 sa v Česku uskutočnia preteky šampionátu WRC

Koncom októbra sa v Česku, Nemecku a Rakúsku uskutoční Stredoeurópska rally, zaradená v kalendári ako 12. preteky v sezóne svetového šampionátu WRC. Rally by mala slávnostne odštartovať v Prahe.

Centrom rally so servisným zázemím síce bude v nemeckom Passau, ale rýchlostné skúšky sa pôjdu aj po českých a rakúskych cestách. Pre prezidenta Autoklubu Českej republiky Jana Šťovíčeka ide o historický okamih, o ktorom snívalo mnoho generácií fanúšikov motoršportu. „Rally je u nás jedna z najpopulárnejších disciplín automobilového športu. Množstvo českých fanúšikov vášnivo sleduje súťaže majstrovstiev sveta a teraz jednu z nich môžu vidieť u nás doma. Vzhľadom k hlbokej tradícii českého automobilového priemyslu môžeme na svetový šampionát v rally nazerať aj s hrdosťou, že sa nám podarilo naplniť odkaz našich predkov, priekopníkov motorizmu. Koncept Central European Rally vznikol v súlade s najmodernejšími trendmi medzinárodnej spolupráce pri organizácii vrcholných športových akcií, ako sme tomu svedkami aj v ostatných športoch.“

Skoro sa im to podarilo už tento rok

Čechom sa to takmer podarilo už tento rok, keď mala byť Barum Rally, ktorá je zaradená v európskom šampionáte, povýšená do svetového šampionátu. Promotér WRC však napokon uprednostnil belgickú Ypres Rally. Po ktorých cestách bude Stredoeurópska rally viesť, zatiaľ nie je známe. Súťaž sa pôjde prevažne po asfalte a v Česku to bude v lokalite juhozápadu. V Nemecku by sa malo jazdiť v Dolnom Bavorsku.

Viezol som sa v skutočnom rely aute. Škoda Fabia RS Rally2 ma rozplakala

Musia sa pripraviť na obrovský záujem fanúšikov

Jazdci aj tímy sú na dlhé presuny zvyknutí, napríklad vo Švédsku sa jazdí aj vyše 150 km od servisnej zóny. Ambasádorom Stredoeurópskej rally bude v Českej republike Tomáš Enge. Organizátori sa musia pripraviť na obrovský záujem divákov a fanúšikov. Veď len Barum Rally sleduje počas víkendu viac než štvrť milióna ľudí, teraz sa očakáva vysoká návštevnosť aj zo zahraničia. Stredoeurópska rally bude predposledným pretekom šampionátu WRC, takže sa možno stane miestom, kde sa bude rozhodovať o titule.

Fanúšikovia sa môžu tešiť na súčasného šampióna Kalle Rovanperu a jeho tímového kolegu Elfyna Evansa na Toyotách či Thierryho Neuvilla na Hyundai. Veľkým ťahákoch pretekov by bola účasť legendy tohto športu, Sebastiana Loeba, ktorý má asfaltový povrch rád. Preteky sa uskutočnia 26. – 29. októbra 2023.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST Cupra Formentor VZ5 – Jednorožec je skutočný
Nasledujúci článokLiberty Walk predstavuje bodykit pre Chevrolet Corvette C8