Domov News Klobúk dole Tesla, ťahač Semi prejde na jedno nabitie…

Klobúk dole Tesla, ťahač Semi prejde na jedno nabitie…

Tesla Semi podčiarkuje prerod na elektrický pohon. Americký výrobca automobilov Tesla sa má čím pochváliť. Výrobca tvrdí, že ťahač s názvom Semi dokázal na jedno nabitie aj s nákladom prejsť 804 kilometrov. Je toto zásadný posun v nákladnej elektromobilite?

Elektrický ťahač Tesla Semi predstavili už pomerne dávno, ešte v novembri 2017. Zahájenie výroby vtedy plánovali na začiatok roku 2019. Ako to už býva, napríklad aj s našou diaľnicou do Košíc, termín nedodržala ani Tesla a prvé kusy ťahaču Semi dodala zákazníkom iba pred pár dňami. Pre samotnú Teslu to bol významný okamih, preto túto akciu odovzdávania prvých kúskov vysielala aj naživo na internete.

Dojazd cez 800 km

Súčasťou veľkolepého odovzdania prvých modelov zákazníkom bolo aj video. Na tomto videu máme možnosť vidieť záznam z testovacej jazdy ťahaču Semi v plne naloženom stave. Tesla Semi spadá do kategórie s názvom „Class-8“. To znamená, že kapacita nákladu, ktorý dokáže tento ťahač odtiahnuť, dosahuje hodnotu 36 760 kilogramov.

Prvá „promo“ trasa začínala v sídle spoločnosti Tesla v kalifornskom Fremonte a končila v meste San Diego. Tesla nezverejnila presnú trasu, ktorou sa ťahač Semi vydal, ale podľa dostupných informácii dokázal prejsť celú trasu bez nutnosti nabíjania. Ľudia z Autoevolution následne zverejnili dĺžku trasy z Fremontu do San Diega a vyšlo im, že priemerná trasa meria niečo medzi 471 až 513 míľami. Ak by sme túto vzdialenosť spriemerovali a premenili na kilometre, znamená to dojazd s nákladom na úrovni 804 km. Takáto trasa časovo zaberie sedem až osem hodín.

Snáď sa dozvieme viac už čoskoro

Video, ktoré zverejnila Tesla na YouTube, však neponúka nič prevratné. Zrýchlene dokumentuje naloženie a ponúka zábery priamo z kabíny vozidla. Za zaujímavú môžeme označiť dvojicu obrazoviek po stranách volantu, ktoré ponúkajú a zobrazujú záber z kamier, ktoré nahrádzajú spätné zrkadlá. Displej vpravo ponúka okrem mapy aj viacero informácii o ťahači. Ľavý displej zasa zobrazuje aktuálne dáta ako rýchlosť a podobne.

Jediné prerušenie jazdy spôsobil samotný vodič, ktorý si potreboval odskočiť. Škoda, že video neponúka trošku viac ako iba zrýchlené zábery z jazdy. Osud modelu Tesla Semi však nespočíva iba vo videu, ale aj v spokojnosti jeho majiteľov. Snáď sa už čoskoro dočkáme recenzií overených praxou. Tesla Semi je totiž jedným z tých počinov, ktoré môžeme označiť za veľmi zaujímavé pre svetovú elektrickú mobilitu.

Tesla’s Wild Big Rig Hits the Road With 500 Miles of Range

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST Mazda CX-60 plug-in hybrid, vitajte v prémiovej triede
Nasledujúci článokČínske značky myslia globálnu expanziu elektromobilov vážne. Aha, čo nakupujú