Domov News Vyskúšali sme novú prenosovú bránu IKEA Dirigera, oplatí sa meniť starú za...

Vyskúšali sme novú prenosovú bránu IKEA Dirigera, oplatí sa meniť starú za novú?

Po dlhých rokoch sme sa dočkali novej generácie prenosovej brány, obľúbeného smart produktu IKEA. Nový dizajn, ale predovšetkým nové technológie sľubujú výrazný skok vpred. Oplatí sa teda výmena Tradfri za novú Dirigeru? Vyskúšali sme obe.

IKEA patrí medzi tie značky, ktoré sa jednoducho nedá nemilovať. Návšteva tohto švédskeho nábytkárskeho gigantu je doslova rodinným výletom. Skvelý obchodný koncept a jedinečný prístup k zákazníkom si získal aj Slovákov.

Inteligentné elektro produkty predáva IKEA už niekoľko rokov. Z nenápadnej série svetiel a žiaroviek sa postupne stal celý modelový rad výrobkov zahŕňajúci čističky vzduchu vstavané do nábytku alebo reproduktory slúžiace ako dekorácie či obrazy. Možnosti v oblasti Smart Home sú prakticky nekonečné a IKEA si tento fakt uvedomuje, o čom svedčí aj rastúci záujem zákazníkov a s tým súvisiace rozšírenie portfólia.

prenosová brána IKEA Dirigera

Druhým kľúčovým aspektom je cena. IKEA dokázala svojim spôsobom priniesť smart prvky prakticky do každej domácnosti. Jednoduché ovládanie a manipulácia si získali aj tých menej znalých skeptikov. Osobne som s inteligentnými zariadeniami IKEA začal len veľmi sporadicky, jedinou žiarovkou a vypínačom. Dnes používame v domácnosti dve desiatky rôznych produktov od zásuviek cez reproduktory až po žalúzie.

Na to, aby tieto produkty spolu fungovali aj bez manuálnych tlačidiel, je potrebná prenosová brána. Vďaka nej dokážete jednotlivé zariadenia ovládať prostredníctvom aplikácie, ale aj hlasu prostredníctvom integrácie s Google. V prípade takéhoto prepojenia je možné ich ovládanie aj na diaľku. V ostatných prípadoch je nutné, aby bol váš telefón pripojený na rovnakú sieť Wifi ako prenosová brána.

prenosová brána IKEA Dirigera

Nová brána, nové možnosti

Nová prenosová brána IKEA Dirigera ponúka podstatne kompaktnejší dizajn a jej inštalácia je o niečo jednoduchšia ako v prípade predchodcu. Káble už nemusíte namotávať okolo, aj keď niekomu to naopak vyhovovalo. USB typu C je už samozrejmosťou a vďaka užšiemu profilu sa nová brána zmestí aj do menšej inštalačnej skrinky. Nechýba ani ethernet na priame pripojenie s Wifi routrom.

To najzásadnejšie sa však odohráva v aplikácii. Tá je kompletne prepracovaná s prehľadnejším dizajnom pripomínajúcim ovládanie domácnosti v telefónoch Apple. Prenos zariadení z predchádzajúcej brány, bohužiaľ, nie je možný, a tak vám pri výmene neostáva nič iné, ako párovať všetky zariadenia odznova. Našťastie, párovanie je s Dirigerou podstatne intuitívnejšie a rýchlejšie. Zrozumiteľné videonávody, ale aj nové spôsoby párovania celý proces výrazne uľahčujú.

V porovnaní s predchodcom je ovládanie cez novú bránu prehľadnejšie a ponúka nové pokročilé možnosti. Napríklad, dokážete zoskupiť jednotlivé žiarovky na jednom svetle spolu tak, aby sa správali ako jeden celok. Tou najočakávanejšou novinkou je možnosť vzdialeného ovládania bez nutnosti byť pripojený na tej istej Wifi sieti ako prenosová brána. Táto funkcia počas nášho testu ešte nebola k dispozícii, no malo by sa tak stať už v dohľadnej dobe s príchodom aktualizácie.

prenosová brána IKEA Dirigera

Oplatí sa inovovať?

Našli sme aj jeden nedostatok v podobe automatizácie okenných roliet. V predchádzajúcej verzii aplikácie spoločne s bránou Tradfri bola možnosť nastaviť vysúvanie a zasúvanie žalúzií na základe západu a východu slnka v danej oblasti. Nová aplikácia neponúka možnosť automatizácie, ale len scén. Tie sa však nedajú v prípade roliet nastaviť tak presne a vo finále sa tak žalúzie síce vyrolujú so západom slnka, ale ich opätovné zrolovanie sa po východe slnka neudialo. Nedá sa totiž nastaviť v aplikácii, tá umožňuje ohraničiť koniec časového úseku scény len podľa časovača a nie východu slnka.

S týmto dotazom sme priamo oslovili aj spoločnosť IKEA, ktorá nám prezradila, že by táto nedokonalosť mala byť odstránená na základe aktualizácie v blízkej budúcnosti. Vo všeobecnosti je tak prenosová brána IKEA Dirigera produktom, ktorý sa rozhodne oplatí kúpiť, ak už vlastníte predchodcu a chcete inovovať.

prenosová brána IKEA Dirigera

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 2.7 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMercedes-Maybach triedy S Haute Voiture: prepychový luxus alebo gýč?
Nasledujúci článokOtváranie dverí len na základe systému rozpoznávania tváre? Neuhádnete, ktoré auto ho dostane ako prvé