Domov News LED svetlá ešte nepovedali posledné slovo, tieto sa vyrovnajú laserovým

LED svetlá ešte nepovedali posledné slovo, tieto sa vyrovnajú laserovým

Za najdokonalejšie svetlomety súčasnosti sa považujú tie laserové, ktoré používa napríklad Audi alebo BMW. Posledné slovo však ešte stále nepovedali ani LED svetlá. Značke Porsche sa ich podarilo vylepšiť natoľko, že podobne ako laserové dosvietia do vzdialenosti až 600 metrov. To však nie je všetko.

Porsche vyvinulo svetelnú technológiu novej generácie s technológiou HD Matrix LED s vysokým rozlíšením. Dosvietia oveľa ďalej a vďaka prepracovanej technológii budú oveľa menej oslňovať vodičov protiidúcich vozidiel. Základným prvkom inovácie je reflektor, ktorý sa skladá z viac ako 16 000 individuálne ovládateľných mikro-LED diód. Kľúčovým rozdielom oproti doterajším svetlometom je, že funkciu diaľkových svetlometov obstarávajú dva zdroje svetla namiesto jedného. To znamená spolu štyri zdroje čistého svetla na celé vozidlo. Nové Matrix LED svetlomety preto ponúkajú rozloženie svetla s vysokým rozlíšením až dvakrát jasnejšie na ploche štyrikrát väčšej ako doterajšie systémy.

LED svetlá

Noc premenia na deň

Vodič sa tak môže počas jazdy v tme spoľahnúť na vysoko flexibilné svetlá, ktoré sa dokážu prispôsobiť aktuálnym jazdným podmienkam. Kobercovo osvetlia napríklad jazdné pruhy vrátane tých zúžených, adaptívne diaľkové svetlá oveľa lepšie tieňujú protiidúce vozidlá a celkový výkon diaľkových svetiel je osvetlenie cesty pred vozidlom až do vzdialenosti 600 metrov. Nové svetlomety sú energeticky úspornejšie, pretože aktivujú iba tie pixely, ktoré sú v danom momente skutočne potrebné.

LED svetlá

Mikro-LED svetlá s hrúbkou ľudského vlasu

Doteraz bol predný svetlomet automobilu značky Porsche vybavený jednou šošovkou s 84 diódami. Nová, výkonnejšia šošovka ich má až 16 384, ale keďže cestu pred vozidlom budú osvetľovať až štyri takéto modelu, dohromady to robí až 65 536 diód namiesto doterajších 168. Rozdiel tak bude jasne viditeľný za každých podmienok a za každého počasia. Zásluhu na tom majú úplne nové mikro-LED svetlá, ktorých hrúbka sa môže porovnávať s hrúbkou ľudského vlasu.

LED svetlá

Identifikáciu svetelných zdrojov v okolí vozidla majú na starosti infračervený senzor s kamerou, ktoré sú umiestnené v hornej časti čelného okna. V prípade zapnutia asistenta diaľkových svetiel sa intenzita svietenia dokáže zmeniť v priebehu len 16 milisekúnd, čím sa minimalizuje riziko oslnenia vodiča protiidúceho vozidla alebo vodiča automobilu idúceho vpredu. Menej intenzívny bude aj odraz svetla od dopravných značiek alebo informačných tabúl. Intenzitu diaľkového svetla mení až v 1 024 stupňoch riadiaci modul s 3D grafickým výpočtom intenzity svetla vypočítaným samostatne pre každú z diód.

LED svetlomet používaný v rokoch 2013-2019
LED svetlomet s 84 pixelmi používaný od roku 2019
Nový LED svetlomet s 32 768 pixelmi
Zreteľne rozpoznateľný štvorbodový dizajn

Tieto štyri hlavné svetelné zdroje sú usporiadané v štvorbodovom dizajne charakteristickom pre automobilku. Prvýkrát je tak pri použití nového systému vidieť charakteristickú grafiku denných svetiel so štvorbodovými svetlometmi Porsche aj v noci pri zapnutých stretávacích alebo diaľkových svetlometoch. Tieto najnovšie matrixové svetlomety budú v blízkej budúcnosti postupne predstavené vo všetkých modelových radoch s identickou modulovou technológiou, ale dizajnom prispôsobeným konkrétnemu automobilu. Počas procesu ich vývoja Porsche predložilo viac ako 25 patentov. Očakáva sa, že prvým automobilom s novými svetlomety sa stane Cayenne.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.8 / 5. Počet hodnotení 6

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článok2023 bude rokom, kedy prestaneme vtipkovať na účet trojvalcov
Nasledujúci článokĎalšia miliónová investícia čaká Slovensko, ale aj Maďarsko. Pre automobilky sme stále zaujímaví