Domov News Škoda na Slovensku zostáva lídrom v predaji nových áut

Škoda na Slovensku zostáva lídrom v predaji nových áut

V roku 2022 sa na Slovensku predalo 78.841 nových vozidiel. Najúspešnejšou značkou naďalej zostáva Škoda, ktorá napriek všetkým známym problémom predala na Slovensku 13.850 vozidiel.

Nebyť vojny na Ukrajine či pandémii koronavírusu v krajinách, v ktorých má značka Škoda svojich kľúčových subdodávateľov, mohlo to byť oveľa viac. Automobilka však z objektívnych dôvodov nebola schopná naplniť všetky prijaté objednávky.

„Aj keď uplynulý rok bol opäť veľmi náročný a výrazne ovplyvnil počty nových registrácií na našom trhu, v ŠKODA AUTO Slovensko sme opäť doručili zákazníkom najväčší počet nových vozidiel. S trhovým podielom 17,6 % to predstavuje celkovo 13 850 vozidiel, čo dokazuje, že aj naďalej plníme náš sľub prinášať zákazníkom čo najväčší počet nových vozidiel a skracovať tak ich čakanie na vytúžený automobil,“ uviedol Jaroslav Hercog, riaditeľ spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko a dodal: „Zároveň si nesmierne vážime ich priazeň. Evidujeme historicky jedny z najväčších objednávok nielen na naše tradičné modely, ale aj na elektrickú rodinu modelov ENYAQ iV, čo predstavuje podnikateľskú stabilitu pre nás aj našich autorizovaných partnerov. Očakávame, že by sa situácia na automobilovom trhu mala v tomto roku ďalej stabilizovať a dodávky nových vozidiel zrýchľovať.“

Jednoznačné prvenstvo značky Škoda v roku 2022 potvrdzujú aj celkové predaje jednotlivých modelov, v ktorých suverénne vedie model Fabia – 3 261 ks. Na druhom mieste je model Octavia – 2 571 ks. Prvú päťku uzatvárajú modely Kamiq – 1 944 ks, Karoq – 1 655 ks a Scala – 1 599 ks. Silnú fanúšikovskú základňu si buduje aj elektrický Enyaq iV. V roku 2022 bolo doručených až 211 kusov, čo z neho robí vôbec najpopulárnejší elektromobil medzi slovenskými zákazníkmi. Zaujímavosťou je, že Enyaq pritom z väčšej časti volia úplne noví zákazníci, obyčajne bez histórie k značke Škoda, vďaka čomu sa jej darí oslovovať nové cieľové skupiny.

Číslo jeden aj pre firemnú klientelu

Slovenskému zastúpeniu sa darí držať pozíciu lídra aj v tzv. fleetovom segmente s podielom až 20 %. To znamená, že každé piate predané vozidlo do firmy je vozidlo značky Škoda. Firemné flotily najčastejšie tvoria práve modely Fabia, Octavia, Kamiq, Karoq alebo Scala. Veľkoodberateľom dokáže značka ponúknuť mnohé benefity, odborné poradenstvo alebo finančné zvýhodnenia podľa veľkosti. Výhody si však môže užívať aj menší odberateľ už pri odbere dvoch vozidiel. Pri rozhodovaní o výbere vozidiel to neraz určite zaváži.

Škoda

Rastúci záujem o elektromobilitu

Okrem tradičných modelov eviduje slovenské zastúpenie automobilky vysoký záujem aj o elektrické modely. Svedčí o tom fakt, že plne elektrické SUV Enyaq iV je na Slovensku najpredávanejším elektromobilom za rok 2022. V minulom roku odštartovala spoločnosť ŠKODA AUTO Slovensko projekt „elektrodovolenka“ inštaláciou nabíjacích bodov v obľúbených ubytovacích zariadeniach. Vďaka tomu si zákazníci vedia elektromobil nabiť aj na odľahlejších miestach Slovenska. Enyaq iV si titul najpredávanejšieho elektromobilu na slovenskom trhu drží prakticky od svojho uvedenia na trh. Najnovším prírastkom do rodiny Enyaq iV sa koncom roka 2022 stal športovo orientovaný Enyaq RS iV s výkonom 299 koní.

Škoda

Program certifikovaných jazdených vozidiel Škoda Plus priniesol prvé čísla

Program predaja jazdených vozidiel ŠKODA Plus spustilo slovenské zastúpenie značky Škoda pred necelým rokom, dnes hlási, že zákazníkom pomohol nájsť už takmer dve tisícky preverených vozidiel. Najčastejšou voľbou Slovákov je pritom vozidlo, ktoré má do päť rokov veku, s nájazdom menším ako 150 tisíc kilometrov, pôvodom zo Slovenska, poháňané naftovým motorom, s manuálnou prevodovkou a pohonom prednej nápravy. Najpredávanejším modelom sa zároveň stala Škoda Octavia, ktorú si cez program zakúpilo až 36 % zákazníkov.

Škoda

ŠKODA Plus  je aktuálne k dispozícii na 19 predajných miestach po celom Slovensku. Neustále aktualizovaný zoznam vozidiel nájdu záujemcovia na portáli www.skodaplus.sk a môžu sa tak zoznámiť s vyhliadnutým modelom skôr, ako sa vydajú ku konkrétnemu predajcovi. ŠKODA Plus vďaka pobočkám u certifikovaných predajcov v predajnej sieti ŠKODA AUTO Slovensko má vynikajúce regionálne zastúpenie. Tí vo svojich mestách a obciach pôsobia desiatky rokov, sú zárukou seriózneho prístupu k výkupu i predaju a prispievajú tak ku kultivácii domáceho trhu s ojazdenými vozidlami.

Novinky na rok 2023
Na rok 2023 má Škoda pripravených hneď niekoľko noviniek. Ako sme vás pred niekoľkými dňami informovali, v bratislavskom závode Volkswagenu bola už spustená predsériová výroba novej, v poradí už štvrtej generácie modelu Superb. Tento rok sa takisto dočkáme úplne novej generácie SUV Kodiaq a modernizáciami prejdú modely Scala a Kamiq.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokFerrari 458 Speciale s manuálnou prevodovkou? Nie je problém
Nasledujúci článokRok 2022: Ford skončil v strate 2 miliardy. Nevadí, škrtne pracovné miesta a vstúpi do F1