Domov News Toto elektrické SUV má najdlhší dojazd v Európe, BMW aj Tesla len...

Toto elektrické SUV má najdlhší dojazd v Európe, BMW aj Tesla len tíško závidia

Zvládne prejsť na jedno nabitie trasu z Bratislavy do Žiliny. So zastávkou v Košiciach.

Fisker odhalil oficiálny dojazd svojho SUV Ocean vo vrcholnej verzii Extreme. S hodnotou 707 km podľa WLTP ide momentálne o elektrické SUV s najdlhším dojazdom predávané v Európe. Zároveň ide o prvý model po znovuzrodení pôvodnej značky Fisker, ktorú založil bývalý dizajnér Aston Martinu. Rozmerovo je veľmi podobné BMW X3 alebo Tesle Model Y. Ako typické elektrické vozidlo má aj Ocean dlhý, takmer trojmetrový rázvor osí kolies.

Fisker Ocean

Henrik Fisker sa doteraz orientoval skôr na športové vozidlá, avšak nové technológie spájané najmä s elektromobilmi mu umožnili postaviť viacúčelové praktické vozidlo s mimoriadne dynamickými jazdnými vlastnosťami. Vďaka vektorovaniu krútiaceho momentu a jeho okamžitej dispozícii na kolesách je automobil veľmi agilný a rýchly. Variant Sport s výkonom 271 koní zrýchli z 0 na 100 km/h za 6,9 sekundy, verzia Ultra s pohonom všetkých kolies a výkonom 533 koní to dokáže za 3,9 sekundy a 543-koňovému modelu Extreme to trvá len 3,6 sekundy.

Rozdielny prístup k batériám

Fisker Ocean má dve rôzne chemické zloženia batérií pre autá s pohonom dvoch kolies a všetkých štyroch kolies. Ocean Sports používa lítium-iónovo-fosfátovú batériu, zatiaľ čo autá Ocean Ultra a Ocean Extreme jazdia s nikel-mangán-kobaltovými článkami batérií. Všetky batérie dodáva čínsky gigant CATL, pričom rôzne technológie sa používajú na udržanie dostupnej ceny modelu Sport, na druhej strane verziám Ultra a Extreme poskytujú to, čo spoločnosť Fisker opisuje ako „vedúci dojazd a výkon v segmente“.

Fisker Ocean

Strecha so solárnymi panelmi

Zákazníci najmä z južných krajín môžu využiť strechu Fisker SolarSky obsahujúcu dostatok solárnych panelov na potenciálne zvýšenie dosahu až 3200 km ročne. Ďalšou zaujímavosťou tohto elektromobilu je 17,1-palcová obrazovka infotainmentu Revolve. Počas jazdy bude displej ukotvený vertikálne, ale keď je auto zaparkované, obrazovka sa dá prevrátiť o 90 stupňov do horizontálnej polohy, aby používatelia mohli sledovať napríklad filmy. Všetky okná okrem čelného skla je možné otvoriť. Táto funkcia dostala názov California.

Fisker Ocean

Fisker Ocean je päťsedadlovým automobilom, ktorý zaujme obrovským batožinovým priestorom. Konkrétny objem značka zatiaľ neprezradila, ale tento priestor je dostatočne veľký na to, aby Fisker časom mohol prísť s tretím radom sedadiel. Čo sa však potvrdené je, že Fisker na budúci rok príde s druhým, menším modelom s názvom Pear.

https://youtu.be/sllyeR0ZSDA

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.3 / 5. Počet hodnotení 17

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNový Espace chce poraziť Kodiaq, vrchol dostane trojvalec a sedem miest
Nasledujúci článokTento Mustang GT3 vám zaručene dvihne adrenalín