Domov News Volvo EX90 má vnútorné osvetlenie pripomínajúce slnečný svit

Volvo EX90 má vnútorné osvetlenie pripomínajúce slnečný svit

Volvo chce modelom EX90 posunúť zážitok z jazdy v prémiovom automobile na vyššiu úroveň. Ide na to aj cestou špeciálneho osvetlenia interiéru, ktoré sa podobá na slnečné svetlo.

Cieľom dizajnérov značky Volvo bolo zvýrazniť pocit spojenia s prírodou cez deň aj v noci. Prostredníctvom 72 svetelných diód s názvom SunLike LED od spoločnosti Seoul Semiconductor, vytvárajú prostredie otvoreného interiéru pod panoramatickým strešným oknom. Toto nové neblikajúce osvetlenie umožňuje dosiahnuť prirodzenejšie vnímanie farieb než bežné LED diódy, ktoré sa dnes používajú v automobilovom priemysle. Vďaka minimalizácii odrazov svetla a vysokému indexu podania farieb pôsobia farby vnútri modelu Volvo EX90 prirodzene, tak ako ich vidíme v prírode.

Volvo EX90

SunLike LED

„Vďaka spektrálnemu zloženiu svetla vytváraného diódami SunLike LED môžu ešte lepšie a bez farebného skreslenia vyniknúť progresívne materiály a dizajn interiéru modelu Volvo EX90,“ hovorí Dan Fidgett, zodpovedný za farby a materiály. „Spolu s drevenými ozdobnými prvkami a ďalšími prírodnými materiálmi v interiéri patrí toto osvetlenie medzi ústredné prvky nášho škandinávskeho dizajnového jazyka“.

Hoci prirodzené svetlo vytvárané osvetlením SunLike môžeme vidieť už napríklad v interiéroch obytných budov, nemocníc, škôl či múzeí, spoločnosť Volvo Car Group ako prvá použila tieto diódy v sériovo vyrábaných modeloch Polestar 3 a Volvo EX90.

Všetko osvetlenie v interiéri modelu EX90 okrem dekoračných svetiel, či už na strope, podlahe, v priehradkách dverí či v batožinovom priestore, je štandardne osadené diódami SunLike LED.

Minimalizuje namáhanie očí

„Pri návrhu interiéru vozidiel Volvo sa vždy zameriavame hlavne na blaho našich zákazníkov. Použitie svetelných diód SunLike LED v interiéri je ďalším príkladom našej snahy prinášať inovatívne technológie, ktoré našim zákazníkom sprostredkujú nový zážitok z jazdy v prémiovom automobile,“ hovorí Dan Fidgett.

Okrem umocnenia estetiky progresívneho interiéru zaisťuje osvetlenie SunLike aj prirodzený komfort pre všetkých cestujúcich. Potlačenie modrej zložky svetla v kombinácii s absenciou blikania osvetlenia interiéru pomáha minimalizovať namáhanie očí a bolesti hlavy spájané s takýmito vplyvmi.

Volvo EX90

Online konfigurátor

Práve dnes bol spustený aj online konfigurátor na model EX90. Slovenské ceny začínajú na okrúhlej hranici 100.000 eur. Za túto cenu môžete očakávať prevedenie s dvoma elektromotormi s celkovým výkonom 300 kW, krútiacim momentom 770 Nm, pohonom všetkých kolies a dojazdom 585 km. Súčasťou základnej výbavy je virtuálny ochranný štít Safe Space Technology so strešným radarom typu lidar. Ten kooperuje spolu s 8 kamerami, 5 radarmi a 16 ultrazvukovými senzormi, ktoré spoločne poskytujú 360-stupňový pohľad na okolie v reálnom čase. Systém dovidí ďaleko za dosah videnia človeka, čím predchádza potencionálnym kolíziám. Samotný lidar dokáže rozpoznať pohybujúce sa objekty aj objekty statické na vzdialenosť až 250 metrov, a to vo dne aj v noci.

Svetlomety High Definition Pixel využívajú 1,3 milióna pixelov. Dokážu presne identifikovať protiidúcich účastníkov cestnej premávky a upraviť svetelný obraz optimálne tak, aby vodičovi poskytli čo najlepšie svetlo bez oslňovania ostatných. Súčasťou štandardnej výbavy je okrem týchto svetlometov aj audiosystém Bose Premium s priestorovým zvukom a 14 reproduktormi.

Volvo EX90

Alternatívou k základnej pohonnej jednotke je silnejší variant Performance s výkonom 380 kW, krútiacim momentom 910 Nm a dojazdom 580 km. Treba si však zaň priplatiť 5.100 eur. Farieb exteriéru je k dispozícii sedem, za všetky okrem základnej sivej metalízy je potrebné si priplatiť 1.010 eur. Čo sa týka diskov kolies, v základe sa dodávajú 8-lúčové 21-palcové disky, za príplatok 960 eur je možné objednať 5-lúčové 22-palcové kolesá.

Volvo EX90

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTECH TEST iRobot Roomba j7+, umelá inteligencia u vás doma
Nasledujúci článokTreba ho vôbec meniť? Jeep Wrangler prešiel faceliftom