Domov News Auto Express: Audi zariskuje, A3 bude žiť ďalej

Auto Express: Audi zariskuje, A3 bude žiť ďalej

Zdroj: Auto Express

Podľa britského magazínu Auto Express Audi vyvíja novú podvozkovú platformu, ktorá automobilke umožní vyrábať elektromobil veľkosti A3. 

Audi na rozdiel od Mercedesu a BMW nezanevrie na triedu kompaktov a v roku 2026 pravdepodobne uvedie na trh elektromobil veľkosti dnešného modelu A3. To však bude strop, ešte menšie autá Audi zatiaľ neplánuje vyrábať. To znamená stopku pre modely A1 a Q2, ktoré skončia bez nástupcov.

Vedenie dalo projektu zelenú

Vývoj kompaktného elektromobilu potvrdil na výročnej mediálnej konferencii Audi minulý mesiac generálny riaditeľ spoločnosti Markus Duesmann. „Rozhodli sme sa uviesť na trh ďalší elektrický model základnej úrovne pod Q4 e-tron,“ povedal. Základným stavebným kameňom tohto procesu je nová architektúra elektromobilov koncernu Volkswagen s názvom SSP. V skutočnosti ide o zlúčenie platformy MEB s komponentmi OOP, ktoré budú súčasťou väčšieho modelu Q6 e-tron. Premiéra tohto modelu je naplánovaná už onedlho.

Podľa informácii Auto Expressu SSP nahradí obe tieto platformy v priebehu druhej polovice dekády, pričom racionalizuje kľúčové komponenty, ako sú batériové články a elektromotory, čo prinesie obrovské úspory. Aj vďaka tomu pravdepodobne Volkswagen uvedie na trh elektromobil s cenou okolo 20.000 eur. Audi sa zatiaľ neplánuje zapojiť do projektu „MEB Entry“, ktorý má priniesť značkám VW, Škoda a Cupra cenovo dostupné elektromobily, akým bude napríklad model ID.2.

Koncept Audi AI:ME z roku 2019
Bude sa volať A2 e-tron?

Budúci základný elektrický model Audi A3 by mohol používať elektromotor s výkonom 204 koní a pohonom zadných kolies. Podvozková platforma by mala byť schopná umožniť konštruktérom zabudovanie dvoch elektromotorov. Tým by mohlo vzniknúť výkonné vozidlo s pohonom všetkých kolies a vektorovaním krútiaceho momentu. Niečo takéto by pokojne mohlo niesť aj odznak RS.

Ako sme vás už informovali pred mesiacom, Audi zmení označenia modelových radov. Nepárne čísla budú patriť automobilom so spaľovacím motorom a párne čísla elektromobilom. Nástupca súčasnej A4 sa tak už bude volať A5. To isté platí aj o budúcej generácii Audi A6, ktorá sa premenuje na A7. Čo sa stane so súčasnými modelmi A5 a A7, zatiaľ nie je jasné. V Audi to určite vedia, ale žiadne zákulisné informácie o budúcnosti týchto modelov na verejnosť zatiaľ neprenikli. Audi však už vyvíja budúce elektrické sedany, ktoré teda dostanú označenie A6 a A4. Pravdepodobne aj s prívlastkom e-tron. Automobil veľkosti súčasného modelu A3 by tak mohol niesť označenie A2 e-tron.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAuto Express
Predchádzajúci článokBYD uvedie v Európe dva nové elektromobily
Nasledujúci článokLancia hlási comeback, koncept Pu+Ra HTE dramatizuje čakanie na nový Ypsilon