Domov News Nemci si urobili hanbu pred celým svetom. Neboli cez víkend jediní…

Nemci si urobili hanbu pred celým svetom. Neboli cez víkend jediní…

Jedni sa takmer pobili priamo na trati rýchlostnej skúšky rally, druhí sa chceli prilepiť k asfaltu tesne pred štartom pretekov elektrických formúl. Teraz sa z nich celý svet iba smeje, ale od tragédie nebolo ďaleko.

Konflikt fanúšikov na Rally Chorvátska už stihol obletieť celý svet. Niet sa ani čo čudovať. Pasovačka statných chlapov s usporiadateľmi síce pôsobí komicky, priam až bizarne, no nad miestom, kde sa tento konflikt odohral, zostáva rozum stáť. Chlapi sa nepohodli priamo na rýchlostnej skúške, v čase, keď uvedeným miestom na plný plyn prechádzali súťažné vozidlá. Spúšťačom roztržky bola vyliata tekutina na jedného z fanúšikov, ktorého to riadne rozzúrilo. Z konfliktnej situácie vznikol aj kamerový záznam, ktorý jasne ukazuje, že premotivovaní fanúšikovia skľudnili hormóny až tesne pred prejazdom, resp. doslova preletom súťažného auta. Podľa chorvátskych médií mali byť medzi fanúšikmi Slovinci a Česi.

https://youtu.be/wG5aHAw0mGA

Zo situácie boli vykoľajení aj organizátori pretekov, ktorí poskytli nasledovné stanovisko: Dôrazne odsudzujeme správanie nezodpovedných osôb, ktoré sú zobrazené na videu. V žiadnej časti týchto záberov neukazujú skutočnú komunitu fanúšikov, ktorí vášnivo sledujú motoristické a pretekárske súťaže. Aktéri ohrozujú svojím nezodpovedným správaním nielen svoje vlastné životy, ale aj životy funkcionárov, dobrovoľníkov a posádok pretekov. Ako môžete vidieť na videu, funkcionári a naši dobrovoľníci urobili všetko, čo mohli, riskovali svoje životy, aby zabránili tomuto incidentu a zabezpečili voľnú cestu pre posádku súťažného vozidla.Organizátor žiada exemplárne potrestanie osôb na videu, aby sa takáto situácia už na žiadnych pretekoch rally nezopakovala.

Rozruch na letisku

Pokojný priebeh pretekov šampionátu Formula E na letisku v Berlíne zase narušili klimatickí aktivisti pokusom o svoju typicky nelogickú činnosť – prilepením sa k asfaltu. „Je čas spomaliť. Pretože sme na diaľnici do klimatického pekla s nohou na plyne,“ napísali neskôr aktivisti na Twitteri. Preteky sa im však nepodarilo zastaviť. Po niekoľkých minútach bol štartovací rošt vyčistený a preteky sa mohli začať.

Ale aj dva dni po akcii motoristická verejnosť stále diskutuje o zmysle a nezmyselnosti protestu. „Je to tak neuveriteľne nebezpečné,“ povedal bývalý pilot F1 a komentátor stanice Sky Ralf Schumacher pre nemecký Auto Bild. Monoposty už totiž boli pripravené na štart. „Dúfam, že dôsledky pre zodpovedných budú také veľké, že sa niečo podobné už nebude opakovať. Nemôžem pochopiť, že ľudia sú týmto hnutím vždy vystavení nebezpečenstvu. Každý chce a potrebuje myslieť na životné prostredie. Ale takéto činy vrhajú zjavné veci do veľmi zlého svetla.“
Preteky považujú za mrhanie energiou
Rozčarovaný zo správania aktivistov bol aj komentátor stanice ProSieben Daniel Abt. „Preboha, veď sa na to pozerajú aj iné krajiny a musia si myslieť, že to v hlavách nemáme úplne v poriadku. Jazdíme tu na elektromobiloch. Ide o pretekársku sériu, ktorá propaguje technológiu, ktorá má zachrániť klímu. Vo všeobecnosti je to absolútne šialenstvo, veľmi nebezpečné. Je mi z toho naozaj smutno.
Klimatickí aktivisti sa kriticky stavajú aj k pretekom elektromobilov. Argumentujú tým, že starí ľudia v blízkosti trati mrznú celú zimu, pretože sa boja účtov za energie a len pár metrov od nich sa míňa veľké množstvo elektriny úplne nezmyselne.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokŠkoda do roku 2026 uvedie na trh 6 nových elektromobilov
Nasledujúci článokParádny víkend plný pretekov na Slovakia Ringu